Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Rázós NATO-csúcs


Trump duplázná a védelmi hozzájárulásokat (Fotó: Canadian Press/Rex/Shutterstock)

Az Air Force One simán landolt Brüsszelben – a fedélzetén az amerikai elnökkel és feleségével – miközben európai szövetségesei egy viszonylag rázós NATO-csúcsra készülnek.

 

Erre Donald Trump is utalt útban az Atlanti-óceán felett.

Felvetette, hogy akár a pénzét is visszakéri, ha a tagországok nem költik GDP-jük 2%-át védelmi célokra.

Brüsszel Trump európai turnéjának első állomása. Indulása előtt a pénzt emlegette, de volt még egy csavar a mondandójában:

– Mi túl sokat költünk, ők meg túl keveset. De ezt megoldjuk. Lesz tehát egy NATO-csúcsom, egy brit látogatás, ahol eléggé nagy a kavar, és lesz Putyin. Őszintén szólva: talán Putyinnal lesz a legkönnyebb. Ki gondolta volna? – monologizált az amerikai elnök.

Az orosz elnökkel kialakított kapcsolata egyeseket aggaszt. Még Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének a figyelmeztetését is kiváltotta:

– Kedves Amerika! Tiszteld a szövetségeseidet, kivált ha nincs sok belőlük. Európa többet költ a védelemre, mert mindenki tiszteli a felkészült és felszerelt szövetséget. A pénz ugyan fontos, a szolidaritás azonban még fontosabb – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az európai NATO-vezetők arra számítanak, hogy Trump megleckézteti őket, mert nem teljesítették védelmi kiadásaik növelését.

Még aggasztóbb lesz azonban, ha az Egyesült Államok lemondja részvételét egy NATO-gyakorlatban, vagy késik még több katonája Európába történő telepítésével.

Ráadásul Trump – NATO-szövetségesei véleményének mellőzésével – megállapodást köthet az orosz elnökkel, akivel a jövő héten találkozik.

Egyelőre kiszámíthatatlan a NATO-csúcs kimenetele. Annyi azonban bizonyos, hogy Trump olyan NATO-tagokat keres, akik nagyobb szerepet vállalnak a szövetségen belül.

Trump duplázná a védelmi hozzájárulásokat

A kétnapos NATO-csúcs első napján az amerikai elnök, Donald Trump ismét felszólította a tagállamokat, hogy ne 2025-ig emeljék védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékára, hanem most azonnal, sőt, szerinte két százalék helyett négyre lenne szükség. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg válaszul azt mondta, hogy jelentősen és folyamatosan növekszik a tagállamok védelmi hozzájárulása.

A német kancellárral négyszemközt is egyeztetett Brüsszelben az amerikai elnök. Donald Trump "a problémák ellenére nagyon jónak" nevezte kapcsolatát Angela Merkellel a kétoldali találkozót követően.

Trump a szerdai munkavacsora előtt a Twitteren tette fel a szónoki kérdést: "Mire jó a NATO, ha Németország dollármilliókat ad Oroszországnak gázért és energiáért?" Az amerikai elnök szerint a 29 országból csak 5 tagállam teljesíti vállalásait, ezért az USÁ-nak kell fizetni Európa védelméért.

Jens Stoltenberg az első munkaülés utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a hidegháború óta most a legnagyobb a tagállamok hozzájárulása, ami növekedni fog. A NATO főtitkára azt mondta, hogy a tisztességes tehermegosztás megerősíti a szövetséget, hitelességét, a tagállamok közötti szolidaritást és szükség esetén NATO gyors reagálási képességét.

 Euronews

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog