Tőkés: az osztrák EU-elnökség átvételéről

Közvetlenül azután, hogy folyó év július 1-jei hatállyal Ausztria vette át az Európai Unió soros elnökségét, az Európai Parlament Sebastian Kurz kancellár részvételével vitatta meg az osztrák elnökség tevékenységi programját.


A mai vitához intézett írásbeli hozzászólalásában Tőkés László európai képviselő kedvező körülményként értékelte azt, hogy az Európai Tanács múlt heti csúcstalálkozóján végre megegyezés született a migráció kérdésében, ami döntő lépést jelent az európai bevándorlási politika átalakításában.

Előzőleg a visegrádi négyek és a szövetséges Ausztria kormányfői Budapesten egyeztettek a migrációs politika általuk követendő új irányvonaláról. Az osztrák kancellár strasbourgi előterjesztésében az általa vezetett elnökség programjának prioritásaiként hirdette meg a biztonság- és védelempolitika megerősítését, az illegális migráció elleni küzdelmet és a kötelező elosztási kvóták elvetését.

Erdélyi képviselőnk Magyarország elkötelezett támogatásáról biztosította a „Védelmező Európa” címszavával meghirdetett osztrák programot, sok sikert kívánva a közelgő európai parlamenti választások előtti utolsó teljes körű soros elnökségének.

Antonio Tajani parlamenti elnök – több más hozzászólóval együtt – szintén üdvözölte a bevándorlási politika reformjára irányuló osztrák törekvéseket.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök beszédében azt méltatta, hogy Sebastian Kurz és kormánya programját az Európa-pártiság jellemzi. Az EP-képviselők hozzászólásai a föltétlen támogatás és az elvtelen támadások végletei között széles skálán mozogtak. Udo Bullmann szocialista frakcióvezető egyenesen az Unió „orbanizálódásáról” beszélt.

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető – a tőle megszokott hangnemben – még a migránsválság tényét is tagadta, és a nemzetek Európájával szemben – bevallottan – a föderális Egyesült Európa kialakítása mellett kardoskodott.

Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia frakciójának brit elnöke viszont az EU bevándorláspolitikáját „teljes katasztrófának”, liberális kollégája tervét pedig „Európa halálának” minősítette.

Záróbeszédében Kurz kancellár a feléje hangzó vádakat sommás módon azzal utasította el, hogy a migráció ügyében az osztrák program és az Európai Tanács legutóbbi állásfoglalása teljes összhangban áll. Ami pedig Magyarországnak és közép-európai szövetségeseinek a folyamatos „kioktatását” illeti – ezzel kapcsolatban az Európai Tanács új ügyvezető elnöke elfogadhatatlannak tartotta, hogy az Unió egyes országait „másodrendű tagokként” kezeljék.


Tőkés László 
EP-képviselő 
sajtóirodája

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog