Bukaresti tüntetés és a külföldi sajtó

A "párhuzamos állam" visszaélései ellen tüntetnek Bukarestben a kormánypártok hívei

 

A Győzelem téren - amelyen az utóbbi évtizedekben csak a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő tavalyi 13-as sürgősségi kormányrendelet miatt gyűlt össze ilyen nagyságrendű, vagy ennél is nagyobb tömeg - megtöltötték szombat este a pártvezetés kérésére többnyire fehér ingbe öltözött demonstrálók. A tér déli harmadát azonban a szervezők elkerítették: itt épült fel az a színpad, ahonnan a PSD és ALDE vezetői intéznek beszédet a tömeghez. A szónoklatokat a távolabb álló és a térről kiszorult résztvevők a színpad melletti óriáskivetítőkön követik figyelemmel.
A tömeg a jobboldali Klaus Iohannis államfőt és a "párhuzamos állam" egyik megtestesítőjének tekintett Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyészt kifigurázó képeket, őket rabruhában ábrázoló bábukat emeltek a magasba. Több felirattal amiatt tiltakoztak, hogy - a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő parlamenti bizottság elnökének minapi bejelentése szerint - Romániában állítólag hatmillió embert hallgattak le a titkosszolgálatok.

Francia AFP Több tízezren vonultak az utcára Bukarestben a román baloldali kormányt támogatva, az igazságszolgáltatás túlkapásait elítélve, mindazok ellenére, hogy a baloldal néhány politikusa is korrupcióba keveredett.

A francia lap megjegyzi, hogy Románia az Európai Unió legkorruptabb országa.

Német DW megjegyzi, hogy a PSD  „egy hatalmas tüntetést szervezett a kormányellenes tüntetések ellensúlyozására amelyet akkor törtek ki mikor a szociáldemokraták megpróbálták dekriminalizálni a korrupt párttagokat.”

A lap megjegyzi: A romániai korrupció elleni küzdelem olyan vitát jelent, amely a 2007-ben az EU-hoz való csatlakozás óta uralkodott a politikában. 

Románia az Európai Unió egyik legkorruptabb állama, és Brüsszel különleges megfigyelés alatt tartja az igazságszolgáltatási rendszert.

A korrupcióellenes ügyészek az utóbbi években vizsgáltak  minisztereket és a polgármestereket. A témák között szerepel az összeférhetetlenség, a hatalommal való visszaélés, csalás és állami szerződések odaítélése veszteségesen.

euronews.comNagyon különleges, hogy ez a hatalomban lévő pártok által szervezett, a háttérhatalom elleni nagygyűlés. A párhuzamos állam általában nagyon szorosan kapcsolódik az összeesküvés elméletekhez - magyarázta EuractyvAndrei Taranu, a politikai tudományok doktora (SNSPA).

Euractiv.ro Ironikusan jegyzi meg "Az a politikai párt, amely tavaly megdöntötte a saját kormányát Romániában egy újjab fejrázós lépést tett: óriási tüntetést szervezett a saját épülete előtt (..) a rendezvény szlogenje "mi jólétet akarunk, nem biztonságot".

A felszínen az uralkodó Szociáldemokrata Párt (PSD) célja az igazságszolgáltatás és a titkosszolgálatok állítólagos visszaéléseinek megállítása, de a PSD néhány regionális vezetője is azt állítja, hogy ez csupán megnyilvánulás a párt elnöke, Liviu Dragnea támogatására, aki maga is , jogi problémákkal küzd. A cikk címe is sokat mondó:

"A romániai abszurd: egy uralkodó párt, amely tiltakozó ülést hív"

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog