A románnak a magyar földön édes az ünneplés


… avagy a lopakodó terület foglalás. Torlódás volt a román-magyar határon. A centenáriumi ünnep kellemesebb volt Hajdúszoboszlón mint Alba Iulian (Gyulafehérvár). Az is lehet, hogy ma ünnepelni, meleg vízben csobbanni járnak oda, holnap ott is maradnak, holnapután jönnek a a telhetetlen nacionalisták és elmondják, „néz oda itt is románok élnek csatoljuk hozzánk ezt a területet is”. 1918-ban a Maros, Tisza, Duna közti területet mondták magukénak a regátiak hisz románok laknak ott. Moldvát is magukhoz csatolták (némi külföldi segítséggel). Manapság mikor, több mint 400 ezer román él Angliában azt is kikiáltják román lakta területnek és oda csatolják a regáthoz.

 

Tökéletesen igaza van annak aki csobbanni megy december elsején a termálvízben és nem ünnepel. Mit lehet ünnepelni egy olyan kilátástalan országban, melynek jelene nincs, hogyan lenne jövőképe? A statisztikai adatok szerint, összes megkérdezett 63 százaléka gondolt már arra, hogy villámgyorsan távozik, és máshol próbál szerencsét, a 18 és 24 év közöttiek 75 százaléka (hoppá ez már kétharmad) készül arra, hogy nyakába veszi a világot. Egy román anyanyelvű diáklány véleménye jut eszembe a weradio.ro oldalán jelent meg még novemberben:

Szóval, ti „hazafiak”, akik törődnek velünk de csak annyit, hogy meghallgassuk a dalaitokat és beszédeiteket. Ne haragudjatok ránk, ha úgy ítélitek meg, hogy egy olyan generáció vagyunk, amelyet nem érdekel semmi, akik nem szeretik hazájukat, akiket nem hat meg sem a szlogenjeitek, sem a Nemzet megváltása székesegyház temploma.
Elmegyünk bárhová Európa különböző sarkaiba, és hagyjuk, hogy ünnepeljétek a következő Centenáriumot, mert ti bírjátok. Azt mondom, most írjátok meg a dalokat, nem árt ha elő van készítve. (Mara Negoiţă, 16 éves X-es tanuló a "Mihai Viteazul" középiskola Sepsiszentgyörgy)

Tóth

Szék-helyek, fotó: facebook

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog