Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Csak idő kérdése Erdély elszakadása

Mindazok mellett, hogy egy régebben megjelent kijelentésről van szó, érdemes feleleveníteni, a négy nyugat erdélyi nagy város által létrehozott szövetség kapcsán. Arad, Nagyvárad, Kolozsvár és Temesvár szövetkezett és az uniótól pályáznak közösen az infrastruktúra fejlesztésre és kijelentésük szerint tovább nem kuncsorognak pénzért Bukarestben. 

Nagy visszhangot kiváltó kijelentést tett a Pro TV román kereskedelmi televízió egyik műsorában Cristian Tudor Popescu publicista. A roppant népszerű újságíró szerint Románia egységére korántsem a Székelyföld autonómiáját célzó törekvések jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem Erdély potenciális elszakadása.

 

A beszélgetés során a publicista kifejtette: reálisnak tartja annak kockázatát, miszerint a bukaresti ellentörekvések dacára a magát az ország gazdasági fejlődése mozdonyának kinövő Erdély románsága a közeljövőben megfogalmazza az elszakadás szándékát. „Ha a térképre nézünk, azt látjuk, hogy Dél-Románia és Moldova egyfajta vörös sarlóként veszi körül Erdélyt. Annak a hatalomnak a sarlójaként, amelyet szegény, tudatlan emberek tömege választ meg négyévente. Erdélyben viszont túlsúlyban vannak az öntudatos, jövőben gondolkodó emberek, akik rövidesen komolyan felvetik a kérdést: miért éri meg nekünk Romániához tartozni? Akkor nézünk majd valódi tragédia elé” – fogalmazott Popescu.

A témát azért tartják roppant kényesnek Romániában, mert Erdély esetleges függetlensége a magyarsággal kapcsolatos retorikát is alapjaiban változtatná meg. Amíg ugyanis csak néhány román értelmiségi különutasságának nevezhetik a transzilvanista eszme hangoztatását, addig Erdélyt a magyar irredentizmus által veszélyeztetett országrészként lehet aposztrofálni. A román lobbi erősödésével azonban már nem lehet csak a magyar veszéllyel riogatni.

„Ha mindez bekövetkezik, Románia a jobbágyság korába zuhan vissza. Az autópályák építésének halogatásában még mindig a Ceausescu-éra szellemiségét érzékelem, amikor az elzártsággal igyekeztek Bukaresthez láncolni Erdélyt. Csakhogy most már Temesvár vagy Kolozsvár például minden szempontból közelebb van Budapesthez vagy Bécshez. És ezt Bukarestben nem hajlandók észrevenni” – jelentette ki Popescu.

 

Magyar Idők, Csinta Samu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog