Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Bill Gates és Steve Jobs tiltotta, te miért engeded?

A bőség digitális kosarából nemcsak a tudást vehetjük ki, hanem ott lapul benne a szorongás, az álmatlanság, a depresszió és rengeteg téveszme.

„Bill Gates, a Microsoft alapítója azt nyilatkozta: gyermekeinek 14 éves koráig tiltotta, hogy saját mobiljuk legyen, és később is korlátozta a használatot, például a családi étkezésekkor soha nem engedte, hogy a telefont nyomkodják. Felesége, Melinda tavaly beszélt arról, hogy ha visszaforgathatná az idő kerekét, akkor jobban ellentartott volna a gyerekek okostelefon iránti nyomulásának.

 

Steve Jobs egy, a New York Times-nak adott interjúban mondta el, hogy gyermekei soha nem élvezték az Apple által akkor piacra dobott Ipadet. Az Apple egyik CEO-ja, Tim Cook is azt mondta, korlátozza az unokaöccsét a használatban, a közösségi médiát pedig kifejezetten tiltani javasolta. (...)

Egy brit kutatás szerint a mai gyerekek feleannyi időt töltenek játékkal, mint szüleik anno. Ott ugyan úgy vélik, nem lehet ezért csak a technológiát hibáztatni, mert egyre kevesebb a közösségi tér, ahol ezt megtehetik. De Magyarország a játszóterekben kifejezetten jól áll, nyomasztó látvány ezeket a nyári szünetben vagy hétvégén üresen látni. A mai késő harmincasok és negyvenesek még minden szabadidejüket a levegőn töltötték, tudták magukat szórakoztatni, bandákba verődve bicikliztek, fociztak, pingpongoztak a panelek árnyékában, kunyhót építettek, élték és közben tanulták az életet.

Az okoseszközök révén bármikor elérhető internet viszont elragadta a figyelmünket, mert gyakorlatilag kiküszöbölte az unatkozást. Míg mi ezt felnőttek hasznosnak találjuk, mert azt gondoljuk, hogy itt van a világ összes információja a zsebünkben. De a bőség digitális kosarából nemcsak a tudást vehetjük ki, hanem ott lapul benne a szorongás, az álmatlanság, a depresszió és rengeteg téveszme. Amerikai kutatások már látják az okostelefonnal felnőtt tinik megváltozott viselkedését, érzelmi kompetenciájuk romlását, brit kutatók is kongatják a vészharangot. Minél többet kütyüzik egy kamasz, annál nagyobb az esélye a depresszióra, 2007 óta az amerikai 12-14 évesek között megduplázódott az öngyilkosságok aránya. Ez pedig egy meglehetősen drámai, sötét felhő a »megállíthatatlan« technológiai fejlődés rózsaszínre festett egén.”

LENGYEL GABRIELLA 

Az eredeti, teljes írást (figyelo.hu) itt olvashatja el.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog