Ami az elemzésekből kimaradt

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) múlt héten, Árkoson megszervezett tábora kihelyezett eseményeként került sor a Farkas Árpádról szóló könyv bemutatására péntek este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban.

Ennek szerzőjével és művének alanyával Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélgetett.
Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténésztől megtudhattuk, iskoláknak, valamint egyetemeknek is használatra javasolható formában és nyelvezettel törekedtek megírni a Magyar Művészeti Akadémia írókról szóló kismonográfia-sorozatának köteteit. Ezek egyike Farkas Árpádról, Sepsiszentgyörgyön élő költőről, műfordítóról, lapszerkesztőről született meg az ő tollából.
Arról az alkotóról, aki még a pályája kezdetén megfogalmazta, hogy az irodalmat és erkölcsöt, illetve etikát nem lehet elválasztani egymástól. Mostanra pedig elmondható, hogy műveiben és magatartásában egyaránt ehhez tartotta magát. Hiszen a kisebbségi létből fakadó, emberhez nem illő helyzeteket tárta folyamatosan a nagy nyilvánosság elé, a felszámolásuk szándékával.
A róla írott könyvről szólva, melyben életpályájának és munkásságának ismertetése egyaránt helyet kapott, az érintett kifejtette, örömmel észlelte, hogy tartalmazza mindazt, amit a verseiről vagy róla 1990 előtt és egy jó ideig azután is elhallgattak. Ez pedig – tesszük mi hozzá – a lélek és tudatromboló kultúrpolitikával, valamint a magyarellenes magatartással való szembeszegülés volt.

Bedő Tibor

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog