Álnok román törvénykezés

Az új tanügytörvény kapcsán a részeg ember jut eszembe egyet jobra egyet balra lép és közben hülyeségeket beszél. Valahogy így fest a román törvénykezés is, hoznak egy idétlen döntést, mint legutóbb az 1 – 4 osztályok kapcsán, hogy a román nyelvet a nem román anyanyelvűeknek csak szaktanárok oktathatják, aztán mikor közfelháborodást vált ki visszakoznak. Románia számtalan magyar, német és szerb iskolájában kezdődött az oktatók japán sztrájkjával a tanév. Többek között Kézdivásárhelyen is a Molnár Józsiás iskolában.

Tanévnyitó a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás iskolában

 

Fejér László Ödön szenátor és Bokor Tibor Kézdivásárhelyen a közös sajtótájékoztatójukon kifejtették: aberráció és tiltakoznak egy ilyen törvény életbeléptetése ellen, melyet az augusztus 23-án meghozott sürgősségi kormányrendelettel szeptember elsejével alkalmaznak, ami csak ront a magyar anyanyelvű kisdiákok román nyelv oktatásában.

Bokor kifejtette „Aki keveset ért az oktatáshoz, az tudja, hogy egy óvónő és tanító másfajta képzést kap, mint egy tanár, más módszertan szerint tanít, hiszen neki olvasni, írni kell tanítani a gyereket. A tanár megint más alapokra helyezkedve tanítja tovább a gyereket. Éppen ezért, ez a kettő nem kompatibilis egymással” - érvelt az elöljáró. Szerinte minden tanító a minisztérium által jóváhagyott program szerint végzi el az oktatást, diplomát kap, így nincs különbség egy román, magyar vagy szász diploma között. Az az érdekes, hogy a magyar anyanyelvű tanító taníthatja a román nyelvet román osztályokban” - mondta a polgármester.

„Romániában évtizedek óta nincs vízió, és ez tükrözi a a tanügyet is. Folyamatosan módosítják a tanügyi törvényt, de nem tudják, valójában merre akarnak tartani. Ha nincs vízió az országra nézve, arra sem lehet, hogy mit tanítsunk meg a gyerekeknek” - érvelt Fejér szenátor.

Kelemen Hunor is tiltakozik

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium tanévnyitóján mondott beszédében kitért a törvénymódosításra. A politikus úgy vélte: a kormány "totális káoszt" idézett elő "megalázó intézkedésével".

"Valaki úgy gondolta, hogy egyetlen rossz mondattal meg tud oldani egy egyébként akár reálisnak is mondható problémát. Elutasítjuk, és elfogadhatatlannak tartjuk a rendelkezést" - idézte Kelemen Hunor állásfoglalását az RMDSZ hírlevele.

Kelemen Hunor bejelentette: az RMDSZ javasolni fogja, hogy hatálytalanítsák a törvénymódosítást. Nyomatékosította: valós szakmai vitát kell folytatni a kisebbségi diákok román nyelvoktatásáról, "de az eredmény nem lehet egy hirtelen felindulás, sértődöttség következménye" - összegzett Kelemen Hunor.

 

És akkor így néz ki az jobbra balra táncolás!

Valentin Popa tanügyminiszter a magyar közmédiának adott nyilatkozatában beszélt erről hétfőn, miután a csíkszentdomokosi magyar tannyelvű Márton Áron általános iskolában megnyitotta a tanévet.

A miniszter kijelentette: az intézkedés nem érinti a tanítói normát. A kisebbségi iskolákban a román nyelvórák megtartását eddig is a norma fölötti óradíjjal fizették, és most csupán annyi változik, hogy kivonták ezeket az órákat a tanítók feladatai közül, és a munkáltatóknak meg kell próbálniuk szakképzett romántanárt keresni az órák megtartására.

"Nincsenek kizárva a tanítók, csak a prioritáslista, amely alapján ezeket az órákat kiosztják, megváltozott" – magyarázta.

És a mosakodás se marad el

Ugyanez történt korábban az elemi oktatásban, amikor a testnevelésórákat, a vallásórákat és az idegennyelv-órákat szaktanárokra bízták. Megjegyezte, hogy a módosítások bevezetésekor akkor sem volt meg a szükséges számú szaktanár, de idővel sikerült a tanárokat is biztosítani – magyarázta a miniszter.

Valentin Popa azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy - mint fogalmazott - számtalan nagykövet, oktatási miniszter, mi több, még Navracsics Tibor oktatásért is felelős európai biztos is megkereste: tegyen valamit azért, hogy a kisebbségek nyelvein oktató iskolák diákjai is tanulhassák meg jól a román nyelvet. Hozzátette, korábban a Hargita megyei önkormányzat elnöke a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) panaszolta be a minisztériumot amiatt, hogy nem biztosítja a román nyelv megtanulásának a lehetőségét.

A tárcavezető szerint a törvénymódosító kormányrendelet ugyan érvénybe lépett, a parlament elé kerül, és ott a képviselők módosíthatják. Azt is hozzátette, hogy a román nyelv oktatásának a javítását a tantervek és a tankönyvek javításával is megpróbálják elérni.

Románia számtalan magyar, német és szerb iskolájában kezdődött az oktatók japán sztrájkjával a tanév. Többek között Kézdivásárhelyen is a Molnár Józsiás iskolában. Az oktatók és a szülők és diákok egy része fehér szalagot kötött a karjára az ellen tiltakozva, hogy a kormány mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt.

 Szék-helyek

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog