A román politikai elit ő maga fejlesztette maximális szintre saját alkalmatlanságát

A “megingathatatlan” hatalommal rendelkező Liviu Dragnea miniszterelnök lendületes, vezetésével iránytalanság és az útvesztés országa lettünk, a centenáriumi dicsőítéssel. Ez utóbbi mögött sincs semmi tartalom, csak a magyar történészek az utóbbi száz év latolgatásának kritikája, igazán nevetséges, a 700 méteres autópályával együtt.

 

A jelenlegi világunkban nemcsak gondolat nincs, üres minden, “már a múlt se a régi” mondhatjuk ironikusan, a történelmet itt a mioritikus vidéken többször átírták, az utóbbi néhány évtizedben, így aztán  hagyomány se lehet, se tisztelet, se áhítat, csak ócska babonák, akár mit kinyitunk “csontvázak zörögnek ki belőle” az elherdált évek szánalmas csonkjai.

Nézhetjük és nézhetik a nyugati világot a románok is, amint nyugatra néznek, az ős ellenség jelenlegi vezetője Orbán Viktor bámul vissza rájuk, akár szidják esetleg dicsérik, gondolom a hátuk is borsózik. Anglia se láttat barátságosabb képet, távozik az Európai Unióból, a nagy testvér a stratégiai partner, Amerikai Egyesült Államok elnöke egyenesen az ellenségének tekinti Európát. Ami számunkra nem jó egyáltalán, mert az erdélyi magyarokat senki nem fogja meghallgatni Nyugat-Európában. Csak követendő példa lesz ott a nacionalista beállítottságú  románok számára,  ahol ugyanis antiföderalista, Európa-ellenes, sovén, idegengyűlölő áramlatok kerekednek felül. Trump elnök úr minden nemzetközi egyezménynek és nemzetközi szervezetnek ádáz ellenfele, ő és Orbán miniszterelnök a szerencsétlen ENSZ-et is démonizálja. Semmi nem tart örökké. Az Európai Unió, a NATO arra az útra tért, hogy követi a KGST-t és a Varsói Szerződést a süllyesztőben (bár az előbbiek névleg még létezni fognak egy ideig). Csoda, hogy mostanáig még volt.

Kérdések sora merül fel a jelenleg kezdődő parlamenti ciklus kapcsán

(Itt olvasható: Politikai feszültség alakulhat ki a román parlamentben )


Az ellenzék ha már annyira meg szeretné buktatni a kormányt, megkérdezhetjük:

Kész az ellenzék átvenni a hatalmat?

Van valamilyen kormányzási stratégiája és programja a gazdaság talpra állítására?

Ha két előbbi kérdésre nemleges a válasz, legalább a parlamentben megtudják változtatni az erőviszonyokat, egyáltalán akarják, vagy csupán hőbörögnek?

A Szociál Demokrata Párt uralmát szeretnék megdönteni, de ehhez Liviu Dragnea elnöknek kellene nekimenjenek, a gond: egyelőre még ő az erős ember, ezért a körülötte pitiző teleormániaiakat támadják kisebb nagyobb sikerrel.

Dragnea úgy érzi a hatalom a kezében van, belegázolhat az alatta következők létterébe. A feudális rendszer, amelyik, még uralkodik a román vezetésben ezt nem képes elviselni. Ha a helyi vezető kiskirály, már nem tudja megvédeni az emberét, tekintélye csorbul, az által fizetett báb esetleg egy csoport kikerülhet a kezéből. Érthető ha a kiskirály elveszíti a szervezetén belüli bizalmat, ezen utóbbiak kikerülnek a hatalom árnyékából, ami ebben a feudális rendszerben elviselhetetlen számukra. Ez történt augusztus 10-e után a bűnbak keresésekor, hogy megmentse Dragnea Carmen Dan belügyminisztert kiadta a parancsot  a fővárosi kormánymegbízott, bukaresti prefektus Speranţa Cliseru asszonyt feláldozására. Ez kiverte a biztosítékot a Firea-csoportosulásnál, hogy az ő emberüket áldozza fel a teleormáni. Firea asszon Bukarest főpolgármestere, aki kormányfői tisztségre aspirál nem késett szembemenni Dragneaval. Kéri Carmen Dan lemondását és az unióban a Román vezetéssel szemben kialakult bizalmatlansággal indokolja kérelmét. Sajnos ennek a PSD-én belüli palota harcnak is mi isszuk meg a levét. Ha Fireaék kerülnek hatalomra nem változik itt semmi, nekik sincsen semmi elképzelésük, a gazdaság talpra állítására, de egyáltalán az állam vezetése kapcsán sem.

 

Tény hogy a centenárium várása továbbra is politikai csörtével fog folytatódni ezen az őszön.

 

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog