Megint Magyarországot szidja a román média

A román nacionalista bandának nagyon fájhat, hogy lekéstek a Fekete-tengerből származó gáz értékesítéséről. a legnagyobb szálka a szemükben, hogy Magyarországnak haszna lesz a gáz Európába szállításáról. Elképzelhető, ha Franciaországnak lenne haszna befognák a szájukat és nem mernének prüszkölni, de így jobb hiány Orbán Viktort szidják és becsmérlik. 

 

"2017 szeptemberében, egy szédítő crescendo részeként, Magyarország hivatalosan bejelenti Románia OECD-felvételének a „blokkolását”, egy politikai döntés alapján, hogy ezzel bojkottálják a román igazságszolgáltatás egyik törvényes és megalapozott határozatát. Bukarest ahelyett, hogy tiltakozott volna a nemzetközi jog és az OECD-elvek ezen durva megsértésével szemben, inkább azt választotta, hogy a Budapesti kormányzóval kezdeményezett, kapcsolatok újbóli felvételét célzó telefonhívással „ússza meg” a dolgot. Magyarország a mai napig nem oldotta fel a szóban forgó jelölés blokkolását…

Aztán a bomba idén februárjában zuhant rá kíméletlenül Bukarestre: a Transgaz (ne legyenek illúzióink, politikailag kinevezett és ellenőrzött) vezetősége egy gyanús, átláthatatlan, a közvélemény elől teljesen eldugott lépéssel úgy dönt, hogy két magyar cég számára foglalja le a hajdani BRUA-gázvezeték teljes kapacitását, melyből Orbán Viktor önkényes akaratával lett BRU, akit meggazdagítottak egy gázvezetékkel, mely Románia legfőbb hozományát (a fekete-tengeri gázt) is neki fogja szállítani. Ezúttal Ion Sterian, a dolgoknak a bukaresti hatalmi rendszernek nagyon is kedves ura mindent elkövetett e cél elérése érdekében: belement abba, hogy az úgynevezett „licitálást” a magyarországi társvállalat (FGSZ) szerverein folytassák le, elrejtette a közvélemény elől a két magyar cég nevét, sőt, még üléseket is tartott az őt nem kiszolgáló vélemények ördögként való lefestésére, a Sarindar-szökőkút mögötti oszlopsor mögötti (így! – E-RS), szakaszvezetői szókincsű tábornokokkal együtt (az említett bukaresti szökőkút mögött az Országos Tiszti Kaszinó található – E-RS)…

Melyek a Romániából Magyarországra irányuló gázszállítási kapacitást elnyerő cégek, vagyis mely cégekhez fog kerülni a fekete-tengeri román gáz? Az egyik egy olyan cég, melyben a MOL többségi tulajdonos, a MET AG, a másik a titokzatos MFGT betűsor mögé rejtőzik. Az MFGT Magyar Földgáztároló Zrt-t jelent, vagyis arról a cégről van szó, mely a szomszédos és baráti ország földalatti gáztározóit birtokolja és üzemelteti. Igen, csakhogy az MFGT az MVM-csoport része, az MVM pedig a Magyar Villamos Művek Zrt-t, vagyis az elektromos energia termelését, szállítását, a fölgáz-tározókat és sok más egyebeket magába foglaló vállalatot jelenti. A Transgaz-közlemények éneklő klónjai által elfelejtett további elemek között van az is, hogy az MVM az orosz Roszatom partnere is a Paks 2 atomerőmű megépítésében.

Magyarázzuk el még egyszer, talán nem világos: a politikailag kinevezett Ion Sterian (Transgaz) belemegy abba, hogy a MOL egyik cége, az FGSZ szerverein folytassanak le egy licitálást, mely licitálást egy olyan másik cég, a MET Grup nyerte el, melyben a MOL többségi tulajdonos! És Steriant senki sem váltotta le, ellenkezőleg, mintegy véletlenül, elemzők, tévés „húsevők”, volt miniszterek, sőt államtitkár fiából lett miniszterek, „az egész világot kicsinek érző” hivatalosságok egész hadserege sietett a segítségére…

És mivel látták, hogy megtehetik, a kormányzó alattvalói beletapostak a gázpedálba: a MET (az Orbán dorincocoşai által ellenőrzött, leleplezett cég) 2018 júniusában csaknem 10 százalékra növeli részesedését az energiaszolgáltatás piacán, a harmadik helyet foglalva el a romániai energetikai versenypiacon, összesen nagyjából 5000 fogyasztási ponttal rendelkezve. Reagál erre valamilyen formában Bukarest? Persze, hogy nem: a sajtó vidáman átveszi Orbán „okos fiúinak” optimista közleményeit(forrás itt)..

Semjén Zsolt magyar kormányfő-helyettes a magyarországi ECHO TV által június 4-én sugárzott egyik műsorban a következőket mondja: „A gyulafehérvári Nemzetgyűlés jogi szempontból nem volt legitim, a ’legkeményebb’ ügyet Románia jelenti, mivel a románok nemzettudatában napjainkban nem Erdély a fő kérdés, hanem az, hogy a Moldova Köztársaság területén, Besszarábiában, a Prut, a Dnyeszter és a Duna-delta által határolt területen élő románok nem akarnak egyesülni Romániával. Mivel Románia nem tudta annektálni Moldova Köztársaságot, ez az ország elszenvedte történelme első nagy vereségét, amit a románok sohasem tudnak majd elfogadni. A második ügy Munténia esetleges elszakadása Moldvától, ami folyamatos téma a románok nemzettudatában és a román politikusok számára”.

Hogyan válaszolt szivarral a szája sarkában az Alexandru sétány 31. sz. (a bukaresti Külügyminisztérium – E-RS) alatti lakó? „Engem az foglalkoztat, hogy miként fejlesszük a szomszédos országokkal meglévő kapcsolatainkat”, ami egy egyszerű „leszarom!”-ra lehetne lefordítani (forrás itt).

Ezen a szó szerint és átvitt értelemben is komor héten a magyarok újabb harapást visznek be: Terhes Kristóf (egy tarajos szappanopera-hős!), a magyar gázszállító, az FGSZ CEO-ja sajtókonferenciát tartott Bukaresten, ahol azt magyarázta, hogy Románia nem tudja felhasználni az összes gázt, mert csak a lakosság 30-35 százaléka kapcsolódik a gázhálózathoz, Magyarországgal szemben, ahol 95 százalék ez az arány és lekezelően azt kérdezte tőlünk: „Mit kezdtek a gázzal? Elégetitek, csináltok egy nagy tüzet?” (forrás itt).

Felesleges elmondanunk, hogy Terhes a szóban forgó sajtókonferenciát úgy szervezte meg, hogy még csak nem is értesítette róla a jelentéktelen Ion Steriant, akit a bukaresti hatalom valószínűleg a Balkán Warren Buffettjének tart. Ezúttal már nem is reméltem reakciót a mondén Imre Péter apósától és Nicolae Titulescu utódjától…

A bukaresti hatalom sétányait és a tévék képernyőit szimultán benépesítő félműveltek ostoba önhittsége tette lehetővé Románia nemzetközi hírnevének erőteljes megromlását: hazán hallgatott és hallgatólagosan támogatta Orbán szörnyűséges tervét, hogy egy forrásainkra és a román piacra rátekeredő anakonda kígyóvá változtassa Magyarországot.

Miközben Ion Sterian partnere, Terhes Kristóf a fővárosunkban bizonyítja bunkóságát, a bukaresti „felelősök” folytatták a bor vizezését: az elemzők jelentéseket készítettek a fekete-tengeri gáz „sürgős” exportjának megindokolására, a politikusok euro-atlantizmusban és az „egységes energiapiac” bálványai előtti hajbókolásban versengtek egymással, a tévék pedig tovább csépelték azokat az alázatos hangokat, melyek olyan „elavult nacionalizmussal” szennyezett kis ostobaságokat kértek, mint: gázüzemű elektromos erőműveket Romániában, a gázellátás kiterjesztését minden románra, a román petrolkémiai kapacitások újraindítását.

Fel is merül bennem a kérdés, hogy vajon miért ne lehetne Terhes Kristóf revelációját is meghívni Románia hivatalos NKSZ-e (a szerző itt valószínűleg a Társadalmi Párbeszédért Csoporttal, a GDS-szel vitázik – E-RS) sültgalamb-lesőinek szellemidézésére is? Minek kábítsuk magunkat szavai fordításával? Jobb, ha közvetlenül a forrásból iszunk."

Az eredeti cikk itt olvasható

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog