Románia: Egy nap a magyarelleneség történetéből...

a hírek egy nap kerültek napvilágra, történik mind ez 2018. július 4-én a "mioritikus vidéken", ahol mind azt hirdetik, hogy a magyarok "különleges elbánásban" részesülnek. Hát igen abba részesülnek a megfélemlítés és a nemzeti létük ellehetetlenítése terén. 

 Székelyföldi terrorvád - Jogerősen ötévi letöltendő börtönbüntetésre ítélték a vádlottakat.

A taláros testület szerdán öt-öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a két vármegyést anélkül, hogy figyelembe vette volna, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság ügyészei nem tudták konkrét bizonyítékokkal alátámasztani a rendkívül súlyos vádakat. Itt olvasható: Öt év letöltendőt kapott Beke István és Szőcs Zoltán / Fogdába kísérték a vármegyéseket/

Utólagos bírság a székely zászlóért. 
42 642 lejes bírságot szabott ki Maros megye tanácselnökére a marosvásárhelyi táblabíróság, amiért Péter Ferenc – még szovátai polgármesterként – nem távolította el a székely zászlót a városháza épületéről. Itt olvasható.

 Elutasította szerdán a Gyulafehérvári Táblabíróság első fokon a gyulafehérvári római katolikus érsekség keresetét a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében.

A táblabíróságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bíróság elutasította a Jakubinyi György érsek által képviselt gyulafehérvári főegyházmegye keresetét, amelyet az egyház azt követően terjesztett be, hogy a román kormány egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért felelős restitúciós bizottsága elutasította a katolikusok visszaszolgáltatási kérelmét.

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól.
Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, az ügy várhatóan a legfelsőbb bíróságon folytatódik.
A restitúciós bizottság 2015 novemberében utasította el az egyház visszaszolgáltatási kérelmét, amely a Batthyáneum könyvtár és annak legfelső szintjén levő csillagvizsgálóra vonatkozott. Komáromi Attila, az egyház ügyvédje korábban az MTI-nek elmondta: az épületet a román kormány 1998-ban sürgősségi kormányrendelettel visszaszolgáltatta, amit 2002-ben a parlament törvényerőre emelt. A jogszabály tételesen rendelkezik a Batthyáneum és más ingatlanok visszaszolgáltatásáról, csakhogy a román állam intézményei nem hajtották végre.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2012-ben bírságot rótt ki a román államra, amiért 14 év alatt nem értesítette az egyházat arról, hogy milyen döntést hozott a Batthyáneum ügyében.
Az egyház álláspontja szerint a könyvtárat és a csillagvizsgálót Batthyány Ignác püspök végrendeletileg a római katolikus egyházra hagyta, és a végrendeletben szereplő "Erdély provincia", amely alapján a román állam jogutódként lépett fel, az erdélyi római katolikus egyházmegyét jelenti.
Ezzel szemben a román állam azt állítja, hogy a püspök nemcsak az egyházra, hanem Erdélyre is hagyta a könyvtárat, Erdély pedig ma Románia része, ezért a román államot illeti meg a tulajdonjog.

 Szék.helyek

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog