Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

A román bírósági döntések miatt átszervezik Tusványos programjátFotó: tusvanyos.ro

A romániai bíróságok elmúlt hetekben kimondott, nagy visszhangot kiváltó magyar vonatkozású ítéletei arra késztették a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) szervezőit, hogy módosítsák a programot, és hangsúlyosan figyeljenek magyarokkal szembeni jogfosztásokra.

Menni vagy maradni? Mérlegen London és Budapest

Sok tízezer magyar próbált és próbál most is szerencsét Londonban a határok megnyílása óta. Minden kalandvágyó belekezdhet a londoni létbe, de mennyibe kerül és mi kell egy stabil, középosztálybeli egzisztencia megteremtéséhez a brit fővárosban − és itthon? Adatok és számok a mérlegen!

A leváltás után: néhány gondolat egy elnök feladatáról

Laura Codruţa Kövesi államfő általi – az alkotmányos logika alapján megmagyarázható – leváltása politikai szempontból az elnöki kudarc jele. Iohannis elnök ezzel a gesztussal, implicit módon, elfogadja azt a szimbolikus alárendeltségi helyzetet, amire a Dragnea-rezsim ítéli. A leváltási döntés kommunikációt kísérő beszéd hiánya – talán – a legerősebb bizonyítéka ennek a vállalt elnöki passzivitásnak. Hiszen az államfő, még ha effektív eszközökkel nem is rendelkezik, bármikor párbeszédet kezdeményezhet a nemzettel, melynek képviselője.

Vajúdó ipari park Kézdivásárhelyen

Kézdivásárhely büszkesége lehetne az ipari park, melyet uniós pályázati pénzből alakítottak ki. Sajnos nem alakul úgy, hogy dicsekedni lehet vele. Ha egy befektető véletlenül megtudja, hogy Kézdivásárhelyen kihasználatlan ipari felületek vannak és erre véletlenül rábukkan a bejárattól már megfordul, mert egyáltalán azt a környezetet ami ott elé tárul, nem lehet civilizáltnak nevezni. A tavalyi gyomnövényzet és az idei lassan eltakarja a csarnokokat. Feltételezhető, hogy azért nincs is megjelölve, hogy ott ipari park van mert a látványt csak szégyenli lehet és nem reklámozni.

Az erkölcsi győztes

Franciaország 4–2 arányú győzelmével ért véget az Oroszországban lezajlott labdarúgó világbajnokság. Erkölcsi szempontból azonban vitathatatlanul a horvát válogatott kerekedett felül, labdakezelésből, emberi tartásból, szerénységből és küzdeni tudásból egyaránt jelesre vizsgázván. Ugyanakkor a stadionokban jelen lévő, illetve a képernyők előtt szurkoló honfitársaik magatartása azonos volt a játékosokéval, így az elismerés a nemzet egészét illeti.

A történelem meghamisításáról

Mondhatnánk, hogy múltunk és nyelvünk arany, mert aranyból van. Elképesztően gazdag, sokágú, ősrégi, kifinomult. Szó-, tánc- és népdalkincse beláthatatlan bőségű, hogy csak egy csokrot mutassunk. Mert bizony csokor ez: a részek is, az egész is szerves egységet alkotnak. Számbavételük megkezdésekor, a népünk elnyomásának módjairól és okairól szóló kérdés föltételekor bizonyára menten számos okos-okoska tartaná fel az ujját, ha tehetné.

A kulturális gyarmatosítás kezdete


Fotó: Beatzenészek központi szervezésű találkozója állami vezetőkkel. A második sorban Németh Gábor, Bródy János, Várkonyi Mátyás, Benkő László, Molnár György, mögöttük Frenreisz Károly, Sztevanovity Zorán, Presser Gábor, Földes László (Hobó), az első sorban jobbra Szigeti Ferenc.

Mi nem hülyültünk el, s képesek vagyunk ma is gátat vetni a globalizmus mételyének, mert nem váltunk kultúrgyarmattá.

Győzni és megmaradni!

A népek életében voltak, vannak és valószínűleg ezután is lesznek majd olyan meghatározó pillanatok, amikor azonnali, egységes és összehangolt cselekvésre van szükség. És amelyik ezt nem ismeri fel, az óhatatlanul el fog tűnni a történelem süllyesztőjében, amint erre már számtalan példa figyelmeztet.

Macron a visegrádiak ellen

Macron arról is beszélt, hogy Lengyelországban és Magyarországon illiberális és populista rendszer alakult ki, amelyek nem tartják be a demokrácia játékszabályait. Ezzel szemben – tette hozzá – Romániában egészen más a helyzet (!), hiszen ott Klaus Johannis államelnök kézben tartja a dolgokat és nem engedi meg a demokrácia lerombolását.

Megint a magyart becsmérlik: Az RMDSZ egy kicsit terhes

Nagyon kevés nappal azután, hogy elutasították a formálisan, vagyis a naivak hiszékenységére alapozó látszatra Viorica Vasilica Dăncilă asszony által vezetett kormány elleni PNL-s (Nemzeti Liberális Párt – E-RS) kezdeményezésű bizalmatlansági indítványt, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor úr nyíltan kifejezte elégedetlenségét azzal szemben, hogy igazságtalan módon a Szövetség rovására írják a kormány mesterséges életben tartását.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog