Erdély, egy európai mikrokozmosz

Miért is függött és függ ma is Erdély sorsa a legkülönbözőbb külső (geo)politikai tényezők hatásától? Hans Hedrich írása.
Úgy tűnik, bizonyos Erdélyen kívüli hatalmak Erdély feletti hegemonializmusa jelenti az utóbbi évszázadok metapolitikai paradigmáját ebben a három volt hatalmi tömb és jelenleg még mindig létező befolyási szférák találkozásánál található európai mikrokozmoszban. Alábbiakban engedjenek meg egy fordított időrendű történelmi minivázlatot:

Megmérettetne az Európa Parlamenti választáson a transzilvanista mozgalom (Tudor Duică Facebook bejegyzése)Kolozsváron találkozott, Sabin Gherman, Tudor Duică, Dan Maşca, Vincze Zoltán, Corondan Petre és még néhányan akik részt vettek egy transzilvanista gyülésen.

A megbeszélés fő témája a transzilvanista mozgalom viselkedése a májusi európai parlamenti választásokon és gyakorlatilag a Szabad Emberek Pártja (POL) melletti elköteleződés, ez az egyetlen párt, amely nyíltan és közvetlenül beszél az erdélyi identitásról.

Demokratikus Erdély Liga – DEL

2014 a Demokratikus Erdélyi  Liga nonprofit szervezet Facebook-oldalán közzétett kétnyelvű felhívás magyar nyelvű változata, amelyben az autonomista csoportok összefogását, és egy transzilvanista politikai párt létrehozását sürgeti, amelyben minden nemzetiségnek helye van. 2019-ig még nem történt komoly lépés a pártaalapítás terén. A Marosvásárhelyen megalakult Szabad Emberek Pártja az egyetlen politikai alakulat, amely felvállalta a transzilvanista elveket.

A többi mellett azt is szeretnék, hogy nyilvánítsák Kolozsvárt hivatalosan Erdély fővárosává.

Papp Attila Zsolt: Zászlót bont a transzilvanista mozgalom

Erdélyi és bánsági autonomisták találkoztak Kolozsváron, ahol meghirdették a Transzilván Minimum programját. A találkozót kezdeményező Erdélyi Demokrata Liga elnökségi tagjával, Bakk Miklóssal beszélgettünk mozgalmi perspektívákról és egy transzetnikus erdélyi párt esélyeiről.

Transzszilván és autonómia gondolatokat megfogalmazó videó

 Ez az autonómiapárti videó összehasonlítja Erdélyt Svájccal, és azzá változtatná. Mint egy hat percen át sorolja a gazdasági, nemzetiségi és történelmi érveket, amiért autonómiát érdemel Erdély.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog