A régi, új elnök Iohannis. Kevesen szavaztak a magyar megyékben

Marad posztján a román államfő. A Nemzeti Liberális párt jelöltje, Klaus Iohannis az elnökválasztás vasárnapi, második fordulóján az exit poll adatok szerint nagy arányú győzelmet aratott. A második fordulóban a szociáldemokrata volt miniszterelnök, Viorica Dancilával küzdött a szavazók bizalmáért.

Szövetségre lép a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt


Csomortányi István és Mezei János | Fotó: EMN
 

Egy későbbi pártfúzió első lépéseként szövetségre lép a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A két erdélyi magyar párt egységesülési folyamatáról Mezei János MPP-elnök és Csomortányi István EMNP-elnök számolt be egy keddi kolozsvári sajtótájékoztatón.

Politikai akarat kell a medvetámadások megfékezéséhez

Egyre több halálos medvetámadás Székelyföldön, most már a környező megyékben is. Veszélyesé vált a háromszéki Bálványos Fürdő. A nyaralótulajdonosok félnek ott tartózkodni. Az odalátogatók száma is megcsappant. Mintegy hetven villába törtek be a medvék és dúltak fel. A villatulajdonosok rácsokat szereltek ajtókra, ablakokra. Egyre több tulajdonos villanypásztorral kerítik be birtokukat. A fürdőtelepen a rengeteg drót és a rajta csüngő figyelmeztető táblák a filmekből ismert haláltáborra emlékeztet.

Románia és a fordulat, ki kerekedik felül a buta, vagy a kevésbé buta?

Fotó: timesnewroman.ro

Hamarosan itt lesz november 24 az elnökválasztás második fordulója Iohannis és Dăncilă között kell válasszanak s szavazni vágyók. Az első az elmúlt öt évben azon kívül, hogy folyamatosan szidta a szocialista vezetést (nem jogtalanul) és utazgatott a világban, nem sokat tett az országért.

Tőkés László: a székely politikai foglyok ügyében (nyilatkozat)

Beke István Attila és Szőcs Zoltán kézdivásárhelyi székely közéleti vezetők a Brassó megyei Feketehalmon töltik öt-öt esztendőre kiszabott börtönbüntetésüket. Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt romániai parlamenti képviselőjével együtt őket látogattuk meg november 6-án, támogató szolidaritásunk kifejezéseképpen. A látogatást megelőzően a börtön igazgatójával találkoztunk, akivel az igazságtalanul elítélt nemzettársaink gondjait osztottuk meg, és fogva tartásuk körülményeinek könnyítése céljából folytattunk megbeszélést.

Az "Oroszbarátsága" Kelet-Európa szemszögéből

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása kapcsán fellángolt a Kelet-Európaiak "Oroszbarátsága" tekintetében Magyarország ahogyan Románia is a centrista országok közé tartozik a volt kommunista tömb összehasonlításában - derült ki a Nézőpont Intézet által tíz közép-európai országban készített közvélemény-kutatásból.

A süllyesztőbe kerül az MPP, avagy a csábító préda

Ki nyer a Magyar Polgári Párt (MPP) belháborúja nyomán? Ha tudnánk, hogy milyen belső vagy külső lobbi idézte elő, egyszerű lenne a válasz, de így csak megsaccolni lehet. Minden kételyt kizárva vannak előjelei a nyertesnek. A biztos vesztes az MPP. A kizárások után a párt vezetésében azok vannak többségben  pillanatnyilag, akik  egyesülni akarnak  az Erdélyi Magyar  Nép Párttal (EMNP). Ha megtörténik a két párt fúziója tény, hogy az erdélyi magyar ellenzék szavazó bázisa növekedik. Ez vajon elegendő az üdvösséghez? Ne feledjük a szavazóknak többsége a stabil politizálást szeretik, ezért nagyon sokan hátat fordítanak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget előnyben részesítik.

Vitatják a romániai Magyar Polgári Párt (MPP) volt vezetői Biró Zsolt volt elnök kizárásáról és az EMNP-vel való fúzió előkészítéséről hozott csütörtöki választmányi döntéseinek a szabályszerűségét.

"Kicsináljuk magunkat", mielőtt mások megtennék azt?

Szándéknyilatkozat az egyesült államokbeli Marymount Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem között is

 Az egyesült államokbeli Marymount katolikus egyetem és három külhoni magyar felsőoktatási intézmény vezetője Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke meghívására találkozott Budapesten, ahol szándéknyilatkozatot írtak alá az intézményeik közötti együttműködésről. A nyilatkozatot a külhoni magyar felsőoktatási intézmények részéről Dr. Juhász György, a Selye János Egyetem rektora, Dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora és Dr. Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese írta alá, a Marymount Egyetem részéről az aláíró Dr. Irma Becerra, az egyetem elnöke volt. A kapcsolat célja a Kárpát-medence kultúrájának, történelmének megismerésén kívül elsősorban a modern tudományok területén történő együttműködés, amelyek lehetőséget biztosítanak az oktatók és hallgatók számára ösztöndíjak, kutatási lehetőségek tekintetében. A találkozó létrejötte a Washingtoni Magyar Ház elnöke, Fedor István közreműködésében valósult meg, aki az arlingtoni egyetem boardjának tagja..

Makkai Sándor: Román főügyész az európai vártán

"Laura Codruța Kövesi előtt szabad a pálya: miután az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalóbizottsága a napokban megegyezett, hogy őt nevezzék ki az Európai Ügyészség (EPPO) vezetőjévé, a romániai Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) volt főügyésze hamarosan az EPPO központi székhelyére, Luxemburgba költözhet, hogy beindítsa a 22 tagállam támogatásával életre hívott bűnüldöző intézményt." (...)

Közös cselekvési tervről tárgyaltak az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői


MTI Fotó. Archív felvétel.

Amint korábban beszámoltunk, közös fellépés, a jövő évi választások, a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés, az autonómiatervezetek – többek között ezekről a témákról egyeztettek pénteken Kolozsváron az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői, akik Tusványoson megállapodtak abban, hogy szeptember végéig cselekvési tervet dolgoznak ki a következő két év operatív együttműködéséről. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog