Az EU stabilitása évtizedekig három pillérén nyugodott: Németországon, Franciaországon és Nagy-Britannián.

 „A Brexitet, a mostani brit választás központi témáját is e széleskörűbb fragmentációnak az egyik tüneteként kellene kezelnünk, nem pedig egy brit pszichodrámaként. Végülis a Brexit nemcsak jelentős mennyiségű pénztől és hatalomtól szabadítaná meg az EU-t, hanem destabilizálná is. Ahogy az MI6 korábbi feje, John Sawers mondta, az EU stabilitása évtizedekig három pillérén nyugodott: Németországon, Franciaországon és Nagy-Britannián. Világosak a következmények, ha az egyik lábat kirúgjuk. 

A Brexit nem bénította meg az EU-t. Az EU válasza az összetömörülés volt a széthúzás helyett. Végülis egy évtizeddel ezelőtt épp a német kancellár, Angela Merkel mondta, hogy Európának, tekintve a világszinten kis népességét, kivételesen keményen kell dolgoznia, hogy megőrizze globális versenyképességét, miközben fenntartja a világ legnagyvonalúbb jóléti rendszereit. Ez most is így van. Minden, amit Merkel akkor mondott, még igazabb ma, miközben a globális környezet – a kereskedelmi háborúkkal, megnövekedett migrációval és egyenlőtlenséggel – még meg is nehezíti mindezt. 

Ennek fényében nem lehet eltúlozni a 2019-es választás jelentőségét mindenekelőtt Nagy-Britannia, de jelentős részben Európa többi része számára is. 1989 álma talán jött és elmúlt. A Brexit egyike azoknak a dolgoknak, amelyek ezen álom naiv változatainak végét jelentik. A 21. századi világban, amely fölött az európaiak egyre kisebb hatalmat gyakorolnak, az európai országok – a mégoly periférikusak is, mint Nagy-Britannia – aránytalanul függenek majd Európa közös békéjétől, közös kereskedelmétől, közös értékeitől, közös biztonságaitól és még számos gyakorlati kapcsolatattól.”

 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el. Martin Kettle,The Guardian
Forrás mandiner.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog