A június 11-én tartott sajtótájékoztató mottójául is szolgálhat Bokor Tibor Kézdivásárhely polgármesterének kijelentése: „Mindezek után nem tudom, mire számíthatunk!”

Jogos a kijelentés, mivel a székelyföldi polgármesterek meghurcolása, bíróság elé citálása és büntetése, az anyanyelv használatának korlátozása, a magyar szimbólumok üldözése folyamatos.

Bokor Tibor az utóbbi évek ellene és a hivatal elleni bírósági eljárásokat és prefektusi támadásokat idézte. Véleménye szerint az a szlogen, hogy Romániában példásan rendezve van a kisebbségek jogai nem volt és nem is igaz, hisz az utóbbi évek alatt 18 perünk volt – mondta a polgármester.

 

Néhány kirívó esetet nézzünk meg.

2009-ben azért perelték be az önkormányzatot, mert az városháza havilapja csak magyarul jelent meg.
2010-ben a város honlapja miatt citálták bíróságra.
2012-ben a városi színház csak magyar nyelvű honlapja miatt pereskedhetett.
2013-ban a főtéren a Gábor Áron szobor mellé kihelyezett zászlóért perelték az önkormányzatot, ezeket el kellett tüntetni, ebben az évben a városháza feliratot is le kellet szerelni, a tanácsteremben elhelyezett székelyzászló sem úszta meg el kellett vinni..
2014-ben a hatóságok elégedetlenkedtek december elsején kitűzött román trikolór számával, ezért 5000 lej büntetést javasolt a prefektus, amit a bíróság figyelmeztetésre módosított.
2015-ben a főtérről a régi kaszárnya mellé költöztetett székely zászlókat kellett eltávolítani, Dan Tanasă feljelentése nyomán.
2015, a város szimbóluma is szúrta a a sovén szemeket el kellett távolítsák a városzászlót az épületről és a tanácsteremből.
2015, Wass Albert utcanévadás kapcsán két pert akasztottak a városháza nyakába,, egyiket a prefektúra, a másikat Dan Tanasă.
2018, március 14 5000 lejes büntetés a polgármesternek, mert nem tűzték ki a román trikolórt a magyar nemzeti ünnepen, ezt később 500 lejre mérsékelték.
2019-ben utcanevek névadása miatt perelték be az önkormányzatot,.

Dan Tanasă a szemfüles feljelentő pert indított, mert a városi könyvtár Facebook-oldala nem volt elérhető román nyelven. Nem úszta meg a hagyományos termékvásár Facebook-oldala sem.

- „Mindezek után nem tudom, mire számíthatunk.” Nem tettem említést a két igazságtalanul elítélt kézdivásárhelyi ifjúról, nem beszélve az úzvölgyi eseményekről. Van egy kisebbségi államfőnk, de semmilyen reakció nem érkezett részéről. Ezek tükrében elgondolkodtató, hogy milyen országban is élünk – fejtette ki a polgármestere.

Megjegyzés
Nem csak székelyföldi hanem összerdélyi magyar polgármesterek összefogásával jogi úton kellene megoldást keresni a sovén prefektusok, feljelentők és provokátorok ellen. Ahogyan a polgármester mondta nemzetközi fórumokhoz kell fordulnunk és megmutatni, hogy Romániában a jog alkalmazása nem ugyanúgy történik magyar esetében, mint a románokéban, még az állam törvényét is képesek kijátszani, figyelmen kívül hagyni ahhoz, hogy vegzálni tudjanak magyarokat. Itt volna az alkalom kezdetnek, az úzvölgyi nagy háborús temető zaklatása kapcsán az RMDSZ, EMNT, SZNT , EMNP és MPP azoknak az államoknak a nagykövetségéhez kérelmet eljuttatni, hogy vonják felelősségre a Romániát a haditemető rablásért.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog