Orbán Viktornak nagy adu ász van a kezében.
A magyar kormányfő váratlan húzással kihátrált az Európai Néppárt csúcsjelöltje mögül. Ha jó stratégiát választ, akár az egész rendszer, ezzel együtt Weber széke is meginoghat.

A problémák idén valószínűleg nem az Európai Tanácsban, hanem már az Európai Parlamentben meg fognak kezdődni. A Politico legfrissebb becslése szerint  az Európai Néppárt sokat vesztett népszerűségéből, jelenleg 171 mandátumra számíthat, míg a szocialisták szorosan mögöttük haladnak 148 mandátummal, a harmadik helyen a liberálisok állnak 98 képviselői hellyel. És itt jön képbe a Fidesz: ha az EP-választáson jól szerepelnek, és megszerzik a várt 13 helyet, majd kilépnek Néppártból, amelyben amúgy is fel van függesztve a tagságuk, akkor az EPP már csak 158 mandátummal kalkulálhat – ami csak tízzel több, mint a szocialistáké.

Orbán Viktornak igenis nagy adu ász van a kezében, hiszen ilyen kis különbséggel a szocialisták is felbátorodhatnak, és kihátrálhatnak egy esetleges nagykoalícióból. A magyar kormányfőnek még azt is el kell döntenie, hogy a Fidesz EP-képviselői hova álljanak át, legyen az akár a Matteo Salvini-féle formálódó radikális pártcsalád, vagy bármely más frakció. Sokak az elsőre tippelnek, miután nem tűnik véletlen egybeesésnek, hogy Orbán akkorra időzítette kihátrálását Weber mögül, amikor Salvini után Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt elnöke is Budapesten tárgyalt.

Weber esetében az is gondot okoz, hogy – bár nagy többséggel választották meg tavaly csúcsjelöltnek – a támogatottsága a Néppárton belül sem egységes, sokan szívesebben látnának egy karizmatikusabb jelöltet a többek szerint »se hús, se hal« bajornál. Az EPP-ről pedig már a Fidesz felfüggesztése idején bebizonyosodott, hogy tagjai sok esetben gyökeresen más politikai nézeteket képviselnek. A Politicónak több néppárti képviselő arról nyilatkozott, elképzelhetetlennek tartják, hogy Weber legyen a Bizottság elnöke, amit az is erősít, hogy Jean-Claude Juncker nem állt nyíltan párttársa mellé.”

 

Teljes cikk: HVG; Serdült Viktória: Meg tudja buktatni Orbán Viktor Manfred Webert?

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog