Hamarabb választ kapunk erre, mint képzelnénk ugyanis sikerül elérni, hogy eltávolítsák a beton alkotmányokat az úzvölgyi haditemetöből vagy sem. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére politikai egyeztetésre került sor kedden Bukarestben az úzvölgyi katonatemető illetéktelen átalakítása ügyében Calin Popescu Tariceanuval, a kisebbik kormánypárt elnökével, és a képviselőház védelmi bizottságába hívták meg magyarázatot adni Gabriel-Beniamin Les védelmi minisztert.
Közös imával és fohásszal tiltakoztak a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) megyeszékhelyi és vidéki vezetői a dormánfalvi (Dărmăneşti) polgármesteri hivatal által elkövetett kegyeletsértés és temetőgyalázás miatt. 

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére politikai egyeztetésre került sor kedden Bukarestben az úzvölgyi katonatemető illetéktelen átalakítása ügyében.

Calin Popescu Tariceanuval, a kisebbik kormánypárt elnökével, és a képviselőház védelmi bizottságába hívták meg magyarázatot adni Gabriel-Beniamin Les védelmi minisztert. Kelemen Hunor RMDSZ elnök Calin Popescu Tariceanu ALDE elnökkel egyeztetett.

A megbeszélésnek azért van jelentősége, mert  Dormánfalva (Darmanesti)  kisvárosnak mind a polgármesterét, mind az alpolgármesterét az ALDE színeiben választották meg, és a 17 tagú önkormányzati testületben a liberális pártnak nyolc képviselője van. Kelemen kedden délután azt kérte Tăriceanu ALDE-elnöktől, hogy a kormánykoalíció állítsa le az úzvölgyi temetőben zajló munkálatokat. 

A szövetségi elnök szerint a polgármesternek nincs semmiféle engedélye, sem a kulturális minisztériumtól, sem a védelmi tárcától, ráadásul olyan közigazgatási területre lépett, amely nem is hozzá tartozik.

Calin Popescu Tariceanu, aki a szenátus elnöki tisztségét is betölti, kijelentette: meg lehet találni a megfelelő megoldást a kialakult helyzetre de ehhez diplomáciai érzékre és megértésre van szükség.

"Azt hiszem a problémát gyorsan és civilizáltan meg lehet oldani, figyelve a helyi érzékenységekre, és arra, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül mindenkinek meg kell adni a tisztességet, aki az életét adta az első vagy a második világháborúban" - idézte a Mediafax a pártelnököt.

Közös imával és fohásszal tiltakoztak a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) megyeszékhelyi és vidéki vezetői a dormánfalvi (Dărmăneşti) polgármesteri hivatal által elkövetett kegyeletsértés és temetőgyalázás miatt (a fotón). - Írja a székely Hírmondó

"A zuhogó eső ellenére a fiatalok fontosnak tartották, hogy a helyszínen fejezzék ki felháborodásukat a történtek miatt. A Kelemen Szilárd HÁRIT elnök vezetésével érkező kis csapat tagjai a haditemetőről készült korabeli fényképek kinagyított változatával kezükben sorakoztak fel a sírkert bejáratánál. A kerítés mentén ily módon kialakított élőlánccal félreérthetetlenül érzékeltették, hogy megvédik múltunk emlékeit és hőseink sírhantjait.

Nem csak akkor kell ide ellátogatnunk, amikor emlékhelyünket veszély fenyegeti, hanem az évfordulók alkalmából is – figyelmeztetett rövid beszédében Kelemen Szilárd. Szomorúnak tartotta ugyanakkor, hogy egyesek éppen az emberiség bűneiért kínhalált szenvedett Jézus feltámadásának ünnepén szítnak békétlenséget magyarok és románok között. <<Mi azonban a történtek ellenére sem provokálni érkeztünk ide, hanem kegyeletünket leróni a hazáért életüket adó hőseink emléke előtt. A fő üzenetünk pedig az, hogy a magyarok minél nagyobb számban és folyamatosan zarándokoljanak el ide>> – tette hozzá." Olvashatjuk a Székely Hírmondó oldalán

Szék-helyek 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog