Lebontják az enyészetnek odavetett épületet, mely a város büszkesége is lehetne,  Háromszéken közadakozásból ebben az épületben létesítették a második kórházat 1884-ben. Sajnos senki nem gondolt arra, hogy műemlékké nyilvánítsák és épített örökségünket megmentsük az utókornak. Pedig elődeink adománya megérdemelné, hogy tiszteletbe tartsuk. A sebészet épületébe átköltöztetett alapítók márványba vésett neveit még gyermekkoromban a váróterem falába berakva láttam. Nem ártana megszívlelni a közmondást: "Ha a múltat nem becsüljük, a jövőt sem érdemeljük meg".

 

 A kézdivásárhelyi önkormányzat legutóbbi rendes tanácsülésen elhangzott, hogy az egykori belgyógyászat (volt Rudolf kórház) romos épületét lebontják a hozzátartozó kerítéssel együtt. „Megnyitnánk a járóbeteg-gondozó felé a bejáratot, emellett rendeznénk a teret, parkot és a járóbeteg-gondozó előtt kisebb parkolót létesítenénk. Ezt önrészből oldanánk meg” – fejtette ki a polgármester. A napokban járt itt a városban Gyulafehérvárról a táróbejek-gondozó teljes felújítását célzó pályázatot elbíráló bizottság. A pályázat részét nem képezi a térrendezés.

 Történelmi helyszínt tüntetnek el

A lebontásra ítélt épület eredetileg a Mária Terézia által építtetett katonanevelde tisztjeinek épült, lakosztályoknak, de 1884-ben Kézdivásárhelyi és Vidéki Rudolf Kórházzá alakították. Eredetileg 16 ággyal indult közadakozásból – az alapító személyek emléktáblája ott volt látható az akkor kialakított váróterem falán. Az sem mellékes, hogy röviddel a sepsiszentgyörgyi alapították. Nem csupán a kézdivásárhelyi tehetős polgárok adakoztak, hanem egész Felső-Háromszék. Az ágyak, lepedők, evőeszközök egy részét faluról gyűjtötték össze.


Ami híressé tette Kézdivásárhelyet, amire büszkék vagyunk és évente megünnepeljük, elődeink részvételét az 1848-as szabadságharcban, az épületnek is köze volt. A Kézdivásárhelyen megjelenő Székely Újság 1906 egyik szeptemberi száma, akkor még élő szemtanú vallomását idézi:

 ,,Mikor Turóczy Mózes uram portája szűknek, alkalmatlannak bizonyult az ágyúkészítés céljaira, a műhelyt áthelyezték a kapitányi kvártély udvarába, amely nem volt más, mint a mai Rudolf kórház udvara, s ott folyt tovább a történelmi nevezetességű munka.”

Ezt nem fogják már unokáink se látni, amelyre hosszú ideig büszke volt egész Kézdiszék. 

 Tóth

Emléktábla és az adományozól nevei a márványlapokon.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog