A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma – amely az Országgyűlés elnöke szerint a legerősebb demokratikus felhatalmazással rendelkező magyar nemzetpolitikai szervezet, mivel a Magyarországon és a környező államokban működő magyar politikai szervezetek színeiben megválasztott törvényhozókat tömöríti, beleértve az európai parlamenti képviselőket – Budapesten tartotta meg soros plenáris ülését 2019. március 8-án, az Országház Vadásztermében-olvashatjuk a kiadott közleményben.

 

Az ülésen felszólalt az EP-képviselőként részt vevő Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, aki fontosnak tartotta szorgalmazni az erdélyi magyar összefogást a májusi európai parlamenti választások küszöbén, mivel a szavazatmaximálás imperatívusza ellenére az RMDSZ nem mutat hajlandóságot választási koalíciót alkotni a két magyar polgári párttal.

 

A Székely Nemzeti Tanács által útjára indított, a kisebbségi közösségek által lakott régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezés luxemburgi európai bírósági sikere iránt fejezte ki őszinte elismerésemet, és gratulált gratulálok érte Izsák Balázs elnöknek.

 Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elsöprő választási győzelméhez is gratulált, ami a legutóbbi kolozsvári kongresszusuk egyetlen igazi tétje és központi eseménye volt. Egyik jeles vendég „valódi politikai sikertörténetnek” minősítette az RMDSZ-t. Kár azonban, hogy a kongresszus fajsúlyos kérdései között nem szerepelt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, valamint politikai foglyaink, Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadításának a drámai ügye, amelyek sajnos egyáltalán nem illenek bele az említett „sikertörténetbe”.

Bírálta az RMDSZ-t ahogyan kezeli az erdélyi magyarok összefogását. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes álláspontja szerint: „semmi sem fogadható el, ami gyengíti az RMDSZ-t” (sic!). Márpedig úgy ítélem meg, hogy maga az RMDSZ „gyengíti” önmagát, amikor lehetséges magyar szövetségeseit visszautasítja, és a „merjünk kicsik lenni!” szellemében eleve megelégedne két képviselői hellyel az új EP-ben. 2009-ben – az akkori 8,5 százalékkal – fényesen beigazolódott, hogy összefogással legalább három helyre volna esélye az erdélyi magyarságnak. Kelemen elnök úr az RMDSZ „identitását” félti – ezzel szemben viszont nekünk sokkal inkább nemzeti és európai identitásunkat kellene érvényre juttatnunk! A Fidesz–KDNP határon átnyúló kampányával valószínűleg meglesz a kettő – de közös fellépéssel nekünk a hármat-négyet kellene megcéloznunk, miként évekkel ezelőtt a bulgáriai törökök tették.

 

Végezetül Tőkés László megköszönte a magyar kormánynak és az országgyűlésnek a fokozatosan előrehaladó erdélyi gazdaságfejlesztési program jótéteményeit, valamint fontosnak tartotta a családvédelmi program határon túlra való kiterjesztését is.

Közlemény nyomán

 

 

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog