Tüntető magyar diákok a MOGYE folyósóin. A magyar oktatók kezére égett a gyertya • Fotó: Haáz Vince

„Az esztendő legelején robbant a hír: angol kart hoz létre a marosvásárhelyi orvosi egyetem. Sőt, az intézményt is elkereszteli, ezentúl Emil Palade Nobel-díjas orvosprofesszor nevét viseli majd.
(...)

Természetesen az egyetemi autonómia nevében. Amely autonómiára hivatkozva a magyar kar felállítását megtagadták annak ellenére, hogy az oktatási törvény ezt előírja. Mi ez, ha nem kettős mérce?

A keserű hangvételű nyílt levelek, semmitmondó közlemények, politikai nyilatkozatok ellenére úgy fest: a kutya ugat, a karaván – értsd: nagyromán gőzhenger – halad. A jelek szerint megállíthatatlanul. Legalábbis úgy tűnik, sem az egyetem magyar professzorai, sem a politikum nem találta meg a módját, hogy leállítsa.

Lám, hova vezet a magyar professzorok által választott harcmodor, a passzív ellenállás vagy inkább bűnös beletörődés. Meg a korábbi hiba (bűn?), hogy nemtörődömségből, szakmai féltékenységből, pozícióféltésből elmulasztották kinevelni a szakmai utánpótlást. Hagyták, hogy a frissen az intézménybe került román oktatók kisajátítsák az egyetem jelenét, de még inkább annak jövőjét. A politikum – az RMDSZ, amely „érdekvédelmi és közképviseleti” szervezet, bár 1996-tól kezdődően többnyire a hatalom részeként működött – sem állt a helyzet magaslatán: inkább a bukaresti ukázokat közvetítette az erdélyi magyarok felé, mintsem azok követeléseit a hatalom irányába. Az RMDSZ érdekérvényesítő ereje mára nemhogy egy egyetem, de még egy középiskola sorsának kedvező irányba való eldöntéséhez sem elegendő. Lásd éppen a marosvásárhelyi római katolikus iskola esetét, amelynek újraindítására a magyar kormány, személyesen Orbán Viktor közbenjárására volt szükség. Sajnos, mára ez a megszokott gyakorlat: a kényesebb ügyek megoldását előszeretettel a Fidesz-kormányra hárítják – nyilván a két oldal között kialakult jó viszonyra hivatkozva –, maguk inkább a pótcselekvést választják. Természetesen a politikai és egyéb természetű konc bűvöletében. Az erdélyi magyarság sorsának szempontjából szimbolikus jelentősége lehet annak, ha a magyar jogkövetelések alapján frontvárosnak számító Marosvásárhely elesik. Márpedig jelenleg igen közel áll ehhez. Miben reménykedhetünk? A csökkent érdekérvényesítő erejű RMDSZ-ben aligha. Talán a magyar kormány közbenjárásában. ”

Szentgyörgyi László

Teljes cikk: erdelyinaplo.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog