Forrás: portfolio.hu

A román gazdaság belső problémái miatt Magyarország újra átveheti a vezető szerepet a két ország közül – közölte a portfolio.hu a Societe General elemzését.

 

Az elmúlt években kisebb gazdasági csoda zajlott le Romániában, az ország ugyanis rendre az EU növekedési rangsorának élvonalába került. Ez azonban a külső és belső egyensúlyi folyamatok romlásával járt együtt, most pedig minden jel arra utal, hogy elérkezett a nagy menetelésnek a böjtje. A Societe Generale elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy Romániának nagy kihívásokkal kell megküzdenie a következő időszakban, ami elengedhetetlenül a gazdaság erőteljes fékezésével fog együtt járni. Mivel a magyar GDP-növekedés üteme idén is viszonylag gyors maradhat, ezért tovább nőhet a különbség a magyar és a román GDP-növekedés között, a mi javunkra - a Portfolio szerint.

A közelmúltban romániai szakmai körúton jártak a Societe Generale elemzői, amelynek során egyeztettek a román jegybank szakembereivel, a pénzügyminisztérium illetékeseivel, illetve intézményi befektetőkkel és piaci szereplőkkel. Ezek alapján elkészítették rövid országelemzésüket, hogy mi vár Romániára a következő években. Röviden, nem sok jó. Ez már az elemzés címéből is leszűrhető: "lesz ez még rosszabb is mielőtt jobb lesz"- írta a Porfolio.

Sok ok közül egyet emel ki a Portfolio cikke az elemzésből: a romániai piaci szereplők úgy vélik, hogy a román bankadó rendkívül destabilizáló hatással lehet majd a gazdaságra, végeredményben pedig a kormányzati bevételek is jelentősen visszaeshetnek. Vagyis lényegében saját magát lövi lábon a kormány, hiszen a magasabb adóbevétel beszedése volt a cél, hosszabb távon viszont ezzel ellentétes következménye lehet az intézkedésnek.

A címet a szerkesztőség adta.

 Eredeti cikk: Óriási bajban van Románia - Magyarország padlógázzal előz

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog