Csökkenhet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatotsága egy felmérés szerint 4% esett vissza. Az EP-választásokon öt jelöltel indul. Ez vajon vészjel a szövetség szemében, vagy továbra is azt képzelik, hogy mindent jól csinálnak? 

A Politico előrejelzéseket tett közzé az EP-választásokkal kapcsolatban, ezek szerint Románia EU-csatlakozása óta először fordulhat elő, hogy az erdélyi magyarság képviselet nélkül marad az Európai Parlamentben – írja a Főtér. 

 

A Politico előrejelzése szerint a legtöbb mandátumot (10) a Szociáldemokrata Párt szerezheti meg, ez hét mandátummal kevesebb, mint az előző választáson. A második helyen a Nemzeti Liberális Párt áll 8 mandátummal, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége pedig 5 mandátumra számíthat. Három új párt is bekerülhet az EP-be: a Mentsétek Meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egyenlőség és Szolidaritás Pártja.

A brüsszeli portál szerint az RMDSZ 4,42%-ot, a Népi Mozgalom Párt (PMP) 3,68%-ot érhet el, ami nem elegendő a mandátumszerzéshez. Egy nemrég készült közvélemény-kutatás is 4%-on mérte az RMDSZ-t. A legutóbbi választásokon az RMDSZ két helyet szerzett meg. Az érvényes jogszabályoknak megfelelően a bejutási küszöb pártok és pártszövetségek esetében 5%, míg független jelöltek számára 3,2%. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog