A tagállamok nagy többséggel elfogadták  New Yorkban az ENSZ-közgyűlés plenáris ülésén a globális migrációs csomagot, amelynek célja a nemzetközi együttműködés erősítése a migráció „biztonságossá, rendezetté és szabályozottá” tétele érdekében.

A szavazáson 152 ország képviselői szavaztak igennel. Tizenketten tartózkodtak: Ausztria, Bulgária, Olaszország, Lettország, Románia, Svájc, Liechtenstein, Ausztrália, Chile, Líbia, Szingapúr és Algéria. Öt ország pedig ellene voksolt, az Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország és Csehország. A visegrádi négyek közül Szlovákia nem szavazott, csakúgy mint 23 másik ország.

 

Románia úgy ítélte meg, hogy az Európai Unió soros elnökségét hamarosan átvevő, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagságára pályázó országként csatlakoznia kell a globális migrációs csomaghoz, és ez nemzeti érdekeivel is összhangban áll.

Az ENSZ globális migrációs csomagja az első globális nemzetközi megállapodás a kérdésről, de nem kötelező érvényű. A marokkói városban múlt héten jóváhagyott megállapodás hivatalos neve Marrákesi egyezmény a migrációról. Az egyezmény 23 pontjából csupán egy laza kis bekezdés szól az országok határárairól, a többi mind a migránsok jogait taglalja.

 A paktum alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt

Szijjártó Péter Magyarország külügyminisztere kifogásolta, hogy a paktum alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt. A globális csomag továbbá lényegében elfogadja, hogy a bevándorlók a határokat megsértve keresnek új hazát maguknak, és ezzel gyakorlatilag bátorítja a folyamatot, sőt ennek támogatására szólítja a tagországokat – mutatott rá.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy miközben a csomag az emberiség számára kedvezőként tünteti fel a migráció hatásait, valójában veszélyes folyamatról szó, amely destabilizálja mind a kiinduló, mind a tranzitországokat, a célországokban pedig párhuzamos társadalmakat hozhat létre, és óriási biztonság kockázatokkal jár. 
A miniszter kifogásolta azt is, hogy a dokumentum nem szól a lehetséges célországokban élők jogairól, arról, hogy ezek az emberek békében, biztonságban élhessenek. A csomag szerint ráadásul el kell fogadni, hogy a migráció szempontjából minden ország kiinduló, tranzit- vagy célországnak tekinthető.

Klaus Iohannis román államfő jóváhagyva a bukaresti kormány javaslatát aláírta Marrákesi egyezményt.

A bukaresti kormány   úgy értékeli, hogy az elfogadott ENSZ-csomag nem bátorítja a migrációt, nem hoz létre új jogokat, hanem ihletforrásként összegzi azokat a jó megoldásokat, amelyekre az államok migrációs politikájukat alapozhatják. Iohanis azt a benyomást sugallta, mintha a kormány kész tények elé állította volna, pedig az elmúlt négy hónapban többször is aláírta a paktum egyes részeit, mindenbe beleegyezve mit Miroslav Lajčák ENSZ biztos, Soros embere sugallt neki.

Az osztrák miniszter más véleményen van.

A marákesi paktumról, az osztrák belügyminiszter, Herbert Kickl kijelentette, hogy az ENSZ-dokumentum „felelőtlen hangvételű” és „a hátsó ajtón bejutést” szorgalmazza..

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog