A román kommüniké, egyszerűen a magyarországi belügyekbe történő beavatkozás

A román külügyminisztérium tudomásul vette, de megalapozatlannak tartja, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum (a román fél terminológiája szerint Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját. (Itt olvasható a kiadott nyilatkozat)
Mindenek előtt leszögezhetjük, hogy minden államnak szuverén joga, hogy melyik évet milyen ünnepi évnek nyilvánítja, és ebbe egy másik államnak beleszólása nincsen.

A román állam a szajkózott, az unió felé félrevezető és hazug álláspontjával takarózik, amit hamis állításokkal támaszt alá, amelyet a mindennapok cáfolnak:

„Váltsuk le a népet” ezt is lehetne mondani Marosvásárhelyen

Recseg ropog a marosvásárhelyi RMDSZ kilépések sorozatának lehettünk tanúi az utóbbi héten. Az „ügyvezetés” szerint nem kell messzemenő következtetéseket levonni. A szervezet közleményt adott ki csütörtökön többek között ezt írják:
„Nem a városi szervezetben van probléma, ezért nem is a marosvásárhelyi RMDSZ-en belül kell rendet tenni. Szerintünk annak a marosvásárhelyi politikai kultúrának kellene búcsút mondani végérvényesen, amely megengedi, hogy az RMDSZ holdudvarának halovány fényéből arc nélkül, felelősséget nem vállalva lehessen szálakat mozgatni”

Az orvosis diákok nyílt levele Azamfirei rektor, illetve Vass Levente és Péter Ferenc számára


Péter Ferenc Maros megyei és Vass Levente marosvásárhelyi RMDSZ-elnök | Forrás: Facebook - a 

Nyílt levél

Vass Levente, Parlamenti képviselő, RMDSZ marosvásárhelyi elnöke
Péter Ferenc, Maros megyei Politikai elnök, Maros megye tanácsának elnöke

Tisztelt Vass Levente!

Tisztelt Péter Ferenc!

Másolatot kap Kelemen Hunor Szövetségi elnök.

Nyílt levelünk célja, hogy bemutassuk álláspontunkat a volt MOGYE, jelenlegi Emil Palade Egyetemen kialakult törvénytelenség miatt, amely véleményünk szerint egy mesterségesen szított etnikai konfliktus eredményeként, elsősorban minket, magyar nemzetiségű, magyar nyelven tanuló diákokat érint.

A romániai rendszerváltoztatás időszaka a budapesti Terror Háza Múzeumban

Az állandó kiállítás mellett rendhagyó történelemórákkal várja a látogatókat a Terror Háza Múzeum szombaton, a Múzeumok éjszakáján.
László Bernadett rendhagyó történelemórájának témája az 1989-es páneurópai piknik lesz, Balogh Gábor a romániai rendszerváltoztatás időszakát eleveníti fel Temesvár '89 címmel, végül Varga Judit az első szabad magyarországi választás plakátjait idézi meg.

Túlélte az RMDSZ által is támogatott bizalmatlansági indítványt a bukaresti kormány

Túlélte a Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök vezette román kormány kedden a jobbközép ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt, annak ellenére, hogy ezúttal a koalícióval eddig együttműködő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is a kormány leváltására voksolt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog