Megint sivalkodnak a székelyföldi románok

Marian Stiopu szerint a románok jogainak védelmére van szükség Székelyföldön.

Ügyeikkel foglalkozó kormányhivatal felállítását, programjaik állami finanszírozását és parlamenti képviseletet kérnek a székelyföldi románok szervezetei – közölte szerdán az Agerpres hírügynökség. A 27. alkalommal megszervezett Marosfői Nyári Egyetem szerdai napján foglalkozott a számbeli kisebbségben élő, veszélyeztetettnek tekintett székelyföldi román közösségek helyzetével. 

Bayer Zsolt: Románia előttünk jár

Basescu és Kövesi együtt felelősek a caracali autonómiáért, s persze mindazok, akik Amerikából irányítják őket.

„Egyre inkább úgy tűnik, a „caracali rém” által elkövetett szörnyűségek – amelyek ismét megrázták a román kormányt – valójában úgy kellettek a hatalomnak, mint egy falat kenyér. Ugyanis immáron két hete minden erről szól, elterelve a figyelmet az igazi botrányról.

Miről is van szó?

Az atlantista politika jutalma – Barabás T. János elemző Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettesi kinevezéséről

>>A Nyugat-barát atlantista politika jutalma, illetve Románia stratégiai fekvésének következménye, hogy Mircea Geoanát nevezték ki a NATO főtitkárhelyettesévé – kommentálta a fejleményeket lapunknak Barabás T. János, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője.

Szili Katalin: Az afrikai származású embereknek már vannak jogai az EU-ban, az őshonos kisebbségeknek nincsenek (PS-Videó!)

Az Európai Parlament idén márciusban határozatot hozott az afrikai származású emberek jogairól, az 50 milliós őshonos kisebbségek ügyét ellenben az EP évek óta eltolja magától – nyilatkozta portálunknak Szili Katalin. A határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott ugyanakkor kiemelte: a Minority Safepack mintájára, azt kiegészítve jelenleg is zajlik egy nagyon fontos aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy a kisebbségi régiók létrehozására lehetőség nyílhasson az Európai Unióban, ez pedig előszobája lehet a székelyföldi autonómiának.

Orbán Viktor tusványosi szereplése idén is meghatározza majd a közbeszédet – Toró T. Tibor a Mandinernek

"Ha már a román-magyar viszony előkerült… A magyar politikusok rendre lemennek Tusványosra. De  mi a helyzet a román politikai elittel? Ők hogyan viszonyulnak a rendezvényhez? Évekkel ezelőtt Băsescu államelnök például ellátogatott a rendezvényre, idén számítanak-e Klaus Iohannis jelenlétére?

Ahogy jeleztem, nekem ez egy szívfájdalmam, hogy

a magyar-román párbeszéd megfakult kissé Tusványoson.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog