Szekusdossziék nyomában

Megosztás
FaceBook  Twitter

Szerző: Bedő Zoltán

 

Hosszas, 29 esztendőn át tartó vajúdás után szántam rá magam a kommunista román titkosrendőrség (Securitate) által rólam összeállított dosszié megtekintésére. Ennyi időbe tellett az évek során rólam jelentő személyek kilétével való szembesüléshez szükséges erő összegyűjtése. Azt ugyanis sejtettem, hogy a bizalmamat élvezők egyikét-másikját használták fel a velem kapcsolatos tájékozódáshoz, hiszen a szűk körben elejtett szavaimról és viselt dolgaimról csak nekik volt tudomásuk. A hozzád közel állók árulását pedig nehéz elviselni.

 

Az állam- és rendszerellenesnek nyilvánított tetteim gyakoriságának függvényében sokasodó vallatásaim során a „bűnlistám”mindig az engem éppen nyaggató szekustiszt előtt magasodott vészjóslóan. Ismertem tehát a terjedelmét, ezért megrökönyödve vettem tudomásul, hogy egy vékony, alig 81 oldalt tartalmazó aktacsomót bocsátottak a rendelkezésemre. És a tanulmányozása után be is bizonyosodott, hogy hiányoznak belőle az életem alakulását leginkább befolyásoló cselekményekre vonatkozó jelentések és jegyzőkönyvek.

Csak egy mondat erejéig utalnak például a Szent Anna-tónál 1981. július 26-án lezajlott eseményekre, holott két éven át tartó meghurcolás után az egyetemről is kizártak a történtek miatt. De nem leltem nyomát a Sepsiszentgyörgyön 1984. június 5-én ártó szándékkal végrehajtott szoborrobbantási kísérlet nyomán bekövetkezett maratoni kihallgatásomnak sem. Ráadásul a rám vonatkozó és velem kapcsolatos anyag maradéktalan rendelkezésemre bocsátását sürgető írásbeli kérésemre a mai napig nem válaszoltak.

A sorsomat egykor (?) megbélyegző iratcsomó megcsonkításának, számomra egyetlen ésszerű és elfogadható magyarázatát a múlt elferdítésének és a történtek eltusolásának aljas szándékában vélem felfedezni. Az ellenünk és ezáltal nemzeti közösségünk ellen súlyos sérelmeket elkövetők ily módon próbálják magukat és szellemi utódaikat kivonni az előbb-utóbb óhatatlanul bekövetkező felelősségre vonás alól. Éppen ezért ezt meg kell akadályoznunk a velünk megesettek nyilvánosság elé tárása által.

 

Forrás: Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog