Ki/k öli/k meg a szabadsajtót?

Megosztás
FaceBook  Twitter

 

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani, a kérdést: Mitől szabad a sajtó? Rögtön jön a kissé szatirikusok és ugyanakkor humoros válasza: “ a szabadsajtó az olvasóktól szabad”. Mi a helyzet az erdélyi magyar sajtóval? 

Tényleg létezik szabad sajtó? Avagy keresd a pénzt mindenben ami létezik!

A jogi intézmény rendszer oldaláról megközelítve legalább is itt mifelénk Erdélyben egyelőre nincsenek olyan jogszabályok amelyek korlátoznák a sajtó szabadságát. Azonban vannak esetek amikor a bírósági döntések megkérdőjelezik az állítás igazát. 

Ha a törvénykezésben átlépünk és leásunk a sajtó mélyére, a nap, mint nap megjelenő tartalmába, számtalan olyan dolog történik, amely arra enged következtetni, hogy a függetlennek kikiáltott sajtó bebújik egy párt vagy gazdasági érdekeltség mögé és szoszolójává válik. Pontosabban fogalmazva egy párt és irányzata szócsöve lesz, vagy a gazdasági lobbi reklámfelülete, nem a mindennapi fizetett reklámra gondolok, hanem kritika nélkül magyarázatokkal szolgál, hogy termékek fogyasztása miért jó az olvasónak. Persze mind a politikai propagandát, vagy a piaci szereplők szekerének a tolását pénzért teszi meg a sajtó. A “piacból él mindenki” a gazdasági szereplők pénze akkor áramlik stabilan a médiába, ha egy intézmény valami oknál fogva beáll egy párt mögé, valamilyen előny reményében, esetleg a laptulajdonos, vagy a tulajdonosi csoport pártkatona lesz. Ellenkező esetben a reklámra fordított összeg, amin keresztül a sajtót eltartják nagyon labilis, kiszolgáltatott a gazdasági helyzetnek.

 A másik pénzforrás azon médiafogyasztók, akik hajlandóak megfizetni az információt, az ismereteik bővítését. Ez az utóbbi a legkevesebb és ezért állnak be a médiaszereplők a pártok árnyékába, mert a propagandának a terjesztéséért a pénzt nem sajnálják. Így aztán ha az írott vagy elektronikus újság tévécsatorna nem jelenít meg lojális tartalmakat a finanszírozás megszűnik. Nem oly rég egy újság főszerkesztője kijelentette, hogy nem írja le többet egy politikus nevét, rövid idő alatt anyagi gondjai támadtak. Amikor bocsánatot kértek a “csap megint kinyílt”. 

Az erdélyi sajtó

A nyomtatott sajtó Erdélyben kevés százalékának kivételével két finanszírozási csoportba osztható az egyik az RMDSZ holdudvarához tartozik , a másik a Fidesz kormányéhoz  a kettő között van némi átfedés. Az RMDSZ is élvezi a Fidesz jótékony pénzének és propagandájának jótékony hatását, tehát nem tudja teljesen kivonni magát a magyarországi fősodratú propaganda hatása alól. 

Az elektronikus sajtó házatáján valamivel több úgynevezett független lapot lehet találni, ezek inkább szakmai portálok, a politikai színezetűek nagyábból valamilyen párt színekben tálalják az információt.

 

Így 2020 derekán az erdélyi magyar sajtó is az anyaországi sajtószabadságot siratja, arról szólnak a tudósítások, hogy a hatalom földbe döngöli azt a médiumot, amelyik nem áll be mögé. Látszólag csak tudósítás szinten tárgyalják a helyzetet, de mindegyiknek a hangvétele olyan, hogy abban benne van a sajnálat. Nem lesz sajtószabadság! Egyik  sem meri bevallani, hogy azt, amit sajtószabadságnak nevezünk az már rég meghalt itt mifelénk is. Kivétel nélkül mindegyiknél “keresni kell a pénzt”, vagyis honnan jön, és a szabadságát onnan kiindulva lehet megítélni. A cenzúra megszűnt, de a pénz megteremtette a veszélyesebbet az öncenzúrát.

Ki ölte meg a sajtószabadságot?

Vajon a médiafogyasztó felteszi ezt a kérdést, megáll egy percre és elgondolkodik, miért nem kap manipuláció nélküli tudósítást? Nem! Nem hiszem! Ha elgondolkodik valaki rájön, hogy pont ugyanúgy ahogyan a politika ő is mint fogyasztó  hozzájárult a szabad sajtó bedarálásához. 

Önök hagyták, hogy a politika átvegye a média gazdasági irányítását. A piacgazdaságban a médiát mint piaci szereplőt, nem a kereslet-kínálat határozza meg, hanem a pártok propagandája. Akkor fogják be egy újság száját, amikor akarják, és igen a kedves olvasó harminc év alatt engedte, hogy ez kialakuljon. Azért mert ön kedves olvasó megvan győződve, hogy hír, a tudósítás a tartalom, ami megjelenik az jár, lehetőleg ingyen, ne kelljen érte egy fityinget sem fizetni. Ezért csökken a napilapok eladási példányszáma, szerencsére - tisztelet a kivételnek - még léteznek olyanok is, akik a szellemi termékért pénzt áldoznak. A többség úgy gondolja, neki semmit nem kell tegyen azért, hogy objektív hír jusson el hozzá. Kényelem és fösvénység miatt egyre többen térnek át az elektronikus média fogyasztásra, ahol ami bulvár és manipulált információ ingyen van, de ennek is megvan az ára nem kapnak objektív híreket sem itthonról sem a világról. Ne gondoljuk, hogy az internetes portálok csak úgy maguktól léteznek, valakik szórakozásból megteremtik! Nem ezért fizetnek, pont azok, akik befolyásolni szeretnék önöket. 

 

Mi fogyasztók vagyunk a sajtószabadság gyilkosai, nem vagyunk hajlandóak megfizetni a szellemi terméket, amitől elvárjuk, hogy tényszerű legyen.

 

Tóth

Szék-helyek

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog