Tusványos hozadéka

Megosztás
FaceBook  Twitter

Szerző: Bedő Zoltán

 

Vannak olyan évi rendszerességgel ismétlődő események, amelyek korosztálytól és lakhelytől függetlenül szellemi kapaszkodót jelentenek, lelki feltöltődést biztosítanak és irányt szabnak napjaink mesterségesen elbizonytalanított, kiüresített, tévútra terelt magyarjainak. Az önazonosság-, erkölcs- és értékrombolók ostromát állókat pedig megerősítik hitükben, meggyőződésükben és elszántságukban. Ugyanakkor megteremtik a tartalmas együttlét és színvonalas kikapcsolódás lehetőségét. Nem véletlen tehát, hogy sokan vagyunk, akik a tevékenységünk megszervezését, szabadságunk megtervezését, végső soron az életritmusunkat is ezekhez igazítjuk.

 

Közéjük tartozik az Aporok ősi fészke tövében első alkalommal 1990-ben szervezett, majd a résztvevők folyamatosan duzzadó száma okán 1997-től a tágasabb teret biztosító Tusnádfürdőre költözött Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A Tusványos néven elhíresült rendezvénynek azonban az évek során nem csak a látogatottsága bővült hihetetlen mértékben, hanem a kínálata is gazdagodott. Így a megalapítása óta eltelt 30 esztendő alatt a Kárpát-medence nemzetközi kisugárzással bíró magyar szellemi műhelyévé nőtte ki magát.

Éppen ezért érzékenyen érintett és elszomorított a hír, hogy a koronavírus-járvány miatt kapuinak megnyitása és ezzel a nagy találkozások, parázs viták, valamint éjszakába nyúló bulik és beszélgetések július végi lehetősége 2020-ban elmarad. És elmaradnak a meghallgatásra érdemes közéleti szereplők, kultúrát hordozó és teremtő egyéniségek, teljesítményük okán tiszteletre méltó személyiségek előadásai. Mindezek következtében pedig jó néhány, gondolkodásunkat, illetve magatartásunkat befolyásoló és alakító élménnyel leszünk szegényebbek.

Érthető tehát a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor 31. kiadásának több szempontból is indokolt elhalasztása okozta csalódottságunk. Azt viszont nem engedhetjük meg magunknak, hogy bénító elkeseredés uralkodjon el rajtunk, hiszen ez Tusványos szellemiségével is ellenkezne. Ott ugyanis a túléléshez, megmaradáshoz és gyarapodáshoz elengedhetetlen okos helyzetelemzésre és tervezésre, csak azért is cselekvésre, valamint konok kitartásra neveltek és tanítottak bennünket.

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog