Ludovic Orbán a bedobta a mélyvízibe a felfújt lufit...

ugyan is szerdán ismertette a 10 éves gazdaságfellendítési tervet melyet Fejér László Ödön szenátor kampány fogásnak nevezett a sajtótájékoztatóján. 100 milliárd eurót emlegetnek mellyel a gazdaságot szeretnék élénkíteni 10 év alatt, amely így kimondva nagy összeg, de ha felosszuk évekre akkor 10 milliárd évente, ekkora összeget idáig mindegyik kormány ígért – fejtette ki a szenátor.


A szenátor véleménye szerint a kormány a programjában nem foglalkozik a lakosság jövedelmével, pedig egy olyan országban ahol a gazdaság a fogyasztásra alapoz nem lehet figyelmen kívül hagyni. Továbbá a programban szerepel új kórházak építése, ezzel szembe a meglévőkben sincsen biztosítva a normális kórházi ellátás, erről kevés szó esik. Háromezer kilométer autópálya építését látták elő ez évi 300 kilométer, ismerve az eddigi építési ütemet amely 30 év alatt nem éri el az 1000 kilométert ezen csak mosolyogni lehet. Iskola felújításokkal is foglalkozik a program de az oktatással kevésbé, pedig ha nincs képzett szakember, tanár, orvos gazdasági élénkítés se elképzelhető és az autópályákat se lesz aki megépítse – magyarázta.

Lássuk a lufit

A kormány szerint a célkitűzés, hogy 2025-re a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP romániai szintjén elérje az EU-s átlag 87%-át (sic). Ez az arány 2019-ben 69% volt, tehát a román gazdaságot rettenetesbe kell kapcsolni, hogy elérje a célt.
A vállalkozások újraindulását forgótőke- és beruházás-finanszírozásra 1 milliárd eurót szánnak, ezzel kapcsolatban nagyon kevés konkrétummal rukkoltak elő. Évente 1,5 milliárd eurót szánnak az új beruházásokra és és azokra a vállalatokra, amelyek újra gondolják a vállalkozásukat. Mind ezt a kis és közép vállalkozások kapcsán emlegetik. A munkahely védő programok mellett kényszerszabadság támogatása, a kényszerszabadságról visszatérők fizetésének részleges átvállalása, a kormány a bruttó munkabér és a valóban ledolgozott munkaórák után járó munkabér különbözetének 75%-át vállalná át a kormány.

A kérdés, hogyan lehet kivitelezni, hogy otthon tartjuk a munkaerőt de a gazdaságot fellendítsük.

A mezőgazdaságban az öntöző berendezések vásárlását és az új munkahelyek teremtését támogatnák ez utóbbi esetben 40 ezer eurós támogatás 2 létrehozott munkahely után, és legfentebb 100 ezer eurós támogatás 5 létrehozott munkahely után.
A dokumentum szerint a kormány két jelentősebb pénzügyi intézményt is létrehozna. Megalapítanák az Román Befektetési Alapot (FRI), amely stratégiai jelentőségű beruházásokat finanszírozna. Ezt nem először ígérik és nem csupán a liberálisok.
2021 és 2027 között összesen 1,64 milliárd eurót szántak a kolozsvári, a jászvásári és a craiovai regionális sürgősségi kórházak felépítésére, valamint 17,5 milliárd lejt fordítson az állam az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére. Ebben a periódusban 6,05 milliárd lejt költenének el 2488 iskolára, emellett 180 hosszabbított nyitva tartással működő óvodát építenének 146 millió euró értékben.

Hát ezek lennének a fontosabb mutatók, melyet nem ugyan ebben a formában de nagyon hasonló ígérgetések közepette harminc éve lenyelünk, és mégis a gazdaság lejtmenetét nem lehet megállítani.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog