Autonómia kutyabőrön

Szerző: Erdély András

 

Szembement a román parlament saját politikahamisító szemléletével, amikor Vitéz Mihályból csináltak nemzeti hőst. Benkő Erika ugyanis egy kutyabőrre írt kiváltságlevél másolatát mutatta be, amelyben a román nemzeti hős politikai autonómiát adott a székelyeknek.
Hatalmas gondban voltak az emberjogi bizottság tagjai, mert kiderült, hogy Vitéz Mihály a „nem létező” székelyeknek „nem létező” autonómiát adott.

 

A képviselő bemutatta azt az összetett történelmi helyzetet, amikor a székelyek, akik elégedetlenek voltak, hogy Báthory András erdélyi fejedelem megnyirbálta előjogaikat, a román vajda pártjára álltak, és lehetővé tették, hogy egyáltalán bejöjjön Erdélybe. Kiállásukért 1599. október 28-án Vitéz Mihály kiváltságlevelet állított ki a székelyek javára.

– Ez a kutyabőr, amit a keszthelyi múzeumban őriznek, nem csak azt bizonyítja, hogy a székelyek léteztek, hanem azt is, hogy bátorságukat és hűségüket értékelte a román vajda. Mi több, visszaadta szabadságjogaikat, engedélyezte, hogy földet örököljenek, adómentességet élveztek, és megkapták az amúgy az országgyűlés hatáskörében lévő, sóról való rendelkezés jogát is. Ezt ma úgy mondanánk, hogy kőkemény politikai autonómiát kaptak, méghozzá egy olyan személyiségtől, akit nagyra tartanak a románok – mondta el Benkő Erika képviselő, és hozzátette: az sem mellékes, hogy az erdélyi román jobbágyok nem kaptak hasonló jogokat.

Ezzel együtt az RMDSZ nem szavazza meg, hogy Vitéz Mihályt „a román nép hősévé és mártírjává” avassák, mert úgy vélik, hogy az a koncepció, ahogyan ez be van állítva, ami arra épül, hogy Erdély mindig is román föld volt, és Erdély etnikai összetétele mindig olyan volt, mint napjainkban, történelmi szempontból – finoman fogalmazva – leegyszerűsített és naiv.

Forrás: hirmondo.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog