Bárpult, kávézó, új amerikai eredetű gyülekezetépítő modell a kézdioroszfalvi református templomban

Elmérgesedett a helyzet Kézdioroszfaluban Raff Robert szórványlelkész és a többségi romai katolikus hívek között, a református templomban történt átalakítások miatt. A gyülekező helyet a két vallás hívei közösen használják. Eddig csendben megvoltak egymás mellett de most, hogy a tiszteletes drasztikus átalakítást eszközölt „kiütötte a biztosítékot” a romai katolikus híveknél, ugyan is a padok egy részét kicserélte székekre.

 

A sértett hívek aláírást gyűjtöttek, és összegültek a templomba oda citálva a lelkészt is, hogy mondják el sérelmeiket, miszerint nem értenek egyet a tiszteletes ténykedéseivel, ezt Kató Béla az Erdélyi Református Egyházkerület püspökéhez is eljuttatták. Eddig csak csendben zúgolódtak a katolikus hívek, még akkor is mikor a Mária kép a raktárba került. A 239 aláírók között reformátusok is vannak, akik nem tudják elfogadni a Raff tiszteletes által újólag bevezetett családközpontú gyülekezet építő modellt.

- Gáll Klára nyugalmazott pedagógus szerint egészen eddig két felekezet hívei megfértek ellentét nélkül egymás mellett. Együtt dolgoztak a lelkésszel, eseményeket, táborokat szerveztek, egy békés faluközösségnek tagjainak érezték magukat. A kézdioroszfalvi református és romai katolikus hívek 1984-ben írásosban is szentesítették a templom közös használatát, de a jelképük eltüntetése után a padok kicserélését székre nem tudják lenyelni. A sértettek emlékeztették a jelen levő papot, hogy ezt a viselkedést nem várták el tőle miután mindig készségesen támogatták anyagiakban is.
A sértett katolikusok a szándékuk szerint a végsőkig elmennek, hogy a jelképeik visszahelyezzék és a templomot visszarendezzék a régi állapotába. – fejtette ki Gáll Klára.

- A lelkész kijelentésé az indulatokat fokozta, miszerint a templom a az oroszfalvi szórványgyülekezet tagjaival együtt a Berecki Református Egyházközséghez tartozik a templom az utóbbi tulajdona, a katolikus hívek véleményüket kifejezhetik, de döntéshozatali joguk nincs, ez utóbbi a választott presbitereké. Az indulat csúcspontja akkor volt, mikor a padokat elkezdték visszahelyezni a helyükre a hívek.

– A Szűz Mária kép kapcsán – a sajtóhoz eljuttatott levelében a lelkész írta: protestáns tanítás szerint a tízparancsolat tiltja képek imádatát vagy tiszteletét. Ugyanakkor református templomainkban nem helyezünk el semmiféle olyan képet, amely előtt leborulunk, amelyhez imádkozunk. Ebből kiindulva az oroszfalvi templomból eltávolítottuk az állítólag Szűz Máriát ábrázoló festményt, amit a templomot használó római katolikus testvérek helyeztek ott el.

Arra a kérdésükre, hogy mi történik majd a továbbiakban, Raff Róbert így válaszolt: az átalakításról presbiteri határozat van, a  katolikus híveknek nincs döntési joguk. A padokról nem tud végérvényesen nyilatkozni, a helyi presbiterek és az ő szándéka szerint azonban, ha csak lehet, a padok nem maradnak a templomban, székek kerülnek a helyükbe, csütörtökön születik meg a döntés minderről.

Az amerikai modell

Raff Robert a már említett levelében kifejti az amerikai modell lényegét.
Szerinte az ellentét a két vallás közti gyülekezet építő szemlélet generálja a viszályt. Istentisztelet keretében Ifjúsági zene, gondolatébresztő, változatos igehirdetések, nem lelkészi szolgálókkal is, szavalatok, élettörténetek, bizonyságtételek, szabad imádságokat adnak elő. Ezek az alkalmak sokszor másfél két órát tartanak.
Az Istentisztelet előtt és után szeretetvendégséget tartanak kávéval, teával, süteménnyel kínálva a jelenlevőket és beszélgetések történnek az istentiszteleten résztvevőkkel. A hitterjesztés bannerek, a templom kertjében található hirdetőtáblák, szórólapok, könyvek segítségével, valamint Facebook bejegyzések és videók, személyes beszélgetések útján történik.


Az évekkel ezelőtt megkezdett hit és templom átalakítást a gyülekezetépítési tervhez igyekeznek igazítani, ezért van a fűtés, a kávézó, a mosdó, az iroda, a könyvtár, a hangosítás, a plakátok, a hirdetőtábla, a székek – írta a kialakult helyzet kapcsán a lelkész.

Epilógus

Elmondhatjuk, hogy nem annyira a két történelmi vallás közti különbség szüli az ellentétet , hanem az amerikai modell. A háttérben inkább az áll, hogy a Hitgyülekezethez vagy a hétvégi kézdivásárhelyi vidám vasárnapos misézéshez hasonlít mint a református istentisztelethez az oroszfalvi gyülekezet építés. Nem csoda, hogy a nemzetet megtartó konzervatív vallás hívei ellenzik és nem tudják elfogadni a különböző nyugati, amerikai vallásirányzatokat, még ha az református istentisztelet köntösbe van is öltöztetve. A hívek érzése szerint mindez inkább közösség romboló, mint építő.

Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog