Kézdivásárhely: Az „okosság útján a polgármesteri hivatal”, virtuális hibabejelentő rendszer

Bokor Tibor, dr. Szilveszter Szabolcs

Bokor Tibor polgármester és dr. Szilveszter Szabolcs tanácsos, a rendszer ötletgazdája, sajtótájékoztatón közölték, hogy a héten beüzemelik az az online hibabajelentő rendszert. Egyszeri regisztrálás után a rendszer segítségével város lakóinak alkalmuk lesz tizenegy különböző esetben a város területén történt hibát jelenteni.

 

Régi terve válik valóra az önkormányzatnak azzal, hogy elindul az online hibabejelentő rendszer – mondta Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, aki azért örül ennek a felületnek, mert így első kézből értesülhet az önkormányzat vezetése a városban felmerülő problémákról. „Sokszor későre vagy egyáltalán nem jut el hozzám egy-egy kérés vagy probléma, vagy a közösségi oldalakon talál meg, de hivatalos bejelentés nem érkezik” – vázolta az elöljáró. „Ennek a hibabejelentő rendszernek az a lényege, hogy otthonról bárki bejelenhet egy hibát, ami pont olyan hivatalos lesz, mintha egy ikatott kéréssel jönne be a hivatalba az illető” – folytatta.

Dr. Szilveszter Szabolcs kifejtette: ez a rendszer egy két éves koncepció egy részének a vége, és másfél éves munka eredménye. A cél az volt, hogy növeljék az önkormányzat átláthatóságát, csakúgy mint a problémamegoldás és a kommunikáció hatékonyságát.

"Ez az első lépés ahhoz, hogy »okossá tegyék a polgármesteri hivatalt« , hiszen nem kell személyesen, az iktatóban letenni egy-egy megoldásra váró ügyet, hanem otthonról, elektronikus eszközök segítségével regisztrálható minden."

A rendszer nagy előnye, hogy lekövethető. Ha a bejelentést regisztrálta a rendszer, automatikusan iktatószámot kap, a bejelentett probléma megjelenik egy térképen sárga színnel, amikor pedig megoldódott, zöldre vált, valamint a bejelentő e-mailben kap értesítést a probléma megoldásáról – részletezte a tanácsos.

A cél az volt, hogy növeljék az önkormányzat átláthatóságát, csakúgy mint a problémamegoldás és a kommunikáció hatékonyságát. Ez az első lépés ahhoz, hogy okossá tegyék a polgármesteri hivatalt, hiszen nem kell személyesen, az iktatóban letenni egy-egy megoldásra váró ügyet, hanem otthonról, elektronikus eszközök segítségével regisztrálható minden. A tanácsos azt is kihangsúlyozta, hogy itt elsősorban az önkormányzat kompetenciájába tartozó problémákról van szó. „Az örökös vízprobléma nem az önkormányzat hatásköre, viszont ezeket is jelezni kell a rendszerben, mert így mi is látjuk a meghibásodásokat, lekövethetővé válik számunkra is, és reméljük, hatással tudunk lenni a szolgáltatóra, hogy hatékonyabban oldja meg a problémákat” – hangsúlyozta.

A rendszer működése
A tizenegy kategória a következő: elhagyott járművek; építkezések; köztisztaság; közvilágítás; parkok / zöldövezetek / játszóterek; szabálytalan parkolás; szociális szolgálat; utcák / sétányok / járdák / hidak; vandalizmus; víz és szennyvíz szolgáltatás; egyéb.

A hibabejelentő rendszerbe csak érvényes regisztráció után lehet használni, a bejelentés egy szűrőn megy át, pontosan azért, hogy a nem valós alapú bejelentéseket észrevegye a rendszer. A regisztráció után ki kell választani a hiba kategóriáját, megnevezni a problémát és a pontos címet, ahol a probléma adódott, fényképet is lehet csatolni mellé, majd a szűrő ellenőrzése után a bejelentő a regisztrációkor megadott e-mail címre visszajelzést is kap a hiba bejelentéséről. A rendszer hamarosan sms-szolgáltatással, valamint fogadóórára való online jelentkezéssel is bővül.

A kétnyelvű hibabejelentő rendszer elérhető a sesizari.kezdi.ro linken vagy a www.kezdi.ro weblapról a főmenü alatt, a bal oldali részen is elérhető.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog