Európa választott! Hol köt ki a FIDESZ?

Fotó: AFP/Index.hu

Szokatlanul magas részvétel mellett zajlottak le az Európai Parlamenti (EP) választások: a választásra jogosultak több mint fele járult az urnákhoz egy olyan szavazáson, amely sok szempontból átrendezheti a megszokott erőviszonyokat a 751 tagú testületben.

Valóban a migráció és a klímaváltozás volt a meghatározó téma, de mégsem törtek előre látványosan a migráció elutasítását kampányuk középpontjába állító pártok. A liberálisok és a zöldek sokkal inkább erősödtek, míg a két legnagyobb frakció, a Néppárt és a szocialisták pártcsaládja egyaránt gyengült.

 

Még mindig az EP az erős frakció, de meddig?

Még mindig a Néppárt (EPP) (179 hely) és a Szociáldemokrata pártcsalád (S&D) (150 hely) szerezte meg a a legtöbb képviselői helyet, de mindkettő jelentős veszteségeket könyvelhetett el. A Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber nyilvánvalóvá tette, kivel hajlandóak összefogni. Weber az EP-ben  rendezett eredményvárón elmondott beszédében kijelentette: az EPP továbbra sem nyitott sem a balról, sem a jobbról érkező szélsőségek előtt. Egyetlen olyan párttal sem hajlandó együttműködni, amely nem hisz Európában, az európai jövőben - tette hozzá.

A FIDESZ marad, vagy nem?

A körülbelül 180 néppárti mandátumból a Fidesz és közvetlen szövetségesei majdnem egytizedet birtokolnak, és bár az első hely kérdése a szocialisták a vártnál valamivel gyengébb eredménye miatt egyértelmű, néhány kemény, inkább érdekekről, mint értékekről szóló tárgyalás még bizonyosan meg fogja előzni a Fidesz esetleges kizárását. 

Távolítsunk!

A FIDESZ-nek ha sikeról összefogni  az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióval amelynek az olasz Matteo Salvini mozgalma is, a lengyelekkel, a Marine Le Pen vezette gyülekezettel (RN) a szlovénekkel, - az utóbbiak még választás előtt lecövekeltek Orbán mellett-, még ha hozzá vesszük az RMDSZ két mandátumát elképzelhető, hogy a harmadik legerősebb frakció alakul.

Külön csoport létrehozásához minimum 25 képviselőnek kell megállapodnia legalább hét uniós tagállamból. A frakcióalakítási szándékot legkésőbb június 24-ig kell bejelenteni.

Közelítsünk!

A harmadik liberálisok (ALDE) pedig Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 107 mandátumot kaphatnak.A zöldek frakciója 70 tagú lehet. Az eddig a harmadik legnépesebb képviselőcsoportnak számító Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) a brit kormánypárttal kiegészülve 58 helyre számíthat ebben a régi-új konstellációban, ugyanannyira, mint a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által létrehozott, radikális jobboldali Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, amelynek elődje a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) volt.

Ezt követi 56 képviselői hellyel az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Nigel Farage vezette Brexit Párt szövetsége, amely eddig Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) néven működött.
A legkisebb frakciót a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) fogja adni, előreláthatólag 38 mandátummal.
A függetlenként politizálóknak hét mandátumot jósolt az EP, az "egyéb" kategóriába pedig 28 képviselőt soroltak, róluk egyelőre nem tudni biztosan, hogy melyik frakcióba fognak beülni, ha egyáltalán valamelyikbe.


Székhelyek összeállítás

Forrás: MTI/Euronews/Adevarul/Index.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog