Orbán Viktor szakított Weberrel

Orbán Viktor szerint az Európai Néppárt csúcsjelöltje alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére – a magyar miniszterelnök erről az Osztrák Szabadságpárt elnökével tartott találkozója után beszélt.

 

„Weber azt mondta, nem akar magyarok szavazataival elnök lenni. Ez súlyos sértés Magyarországgal és a magyarokkal szemben. Ez az ő döntése volt. Most egy megfelelő jelöltet keresünk” – mondta Orbán.

Manfred Webertől márciusban a német köztévé háttérműsorában kérdezték meg, hogy mit tenne, ha Orbán Viktor pártja, a jobboldali populista Fidesz szavazataira lenne szüksége ahhoz, hogy elnök legyen, akkor mit tenne? Weber azt válaszolta, akkor nem foglalná el a posztot, mert nem a jobboldal, hanem a politikai közép szavazataival szeretne elnökölni.

Magyarország 21 Európai parlamenti képviselőt ad, ebből 12 a Fidesz tagja. Az Európai Parlamentnek jelenleg 751 tagja van.

A magyar miniszterelnök egyetlen néppárti politikussal sem találkozott azóta, hogy pártja tagságát felfüggesztették az EPP-ben. Múlt héten a szélsőjobboldalinak tartott Matteo Salvinivel találkozott, akkor azt mondta, nyíltan keresni fogják az együttműködést az olasz politikussal.

 

Orbán Viktor szerint a Fidesz végleg szakíthat az Európai Néppárttal. A magyar miniszterelnök a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban beszélt erről, amit az MTI szemlézett. Úgy fogalmazott; fennáll az európai kereszténydemokratákkal való szakítás kockázata, de ezt nagyon nem szeretné.

"A kereszténydemokraták Európában, különösen Németországban, balra tolódnak. Ha ez így megy tovább, és folyamatosan a baloldallal, a szocialistákkal kötnek koalíciót, akkor kompromisszumokat kell vállalniuk, és elveszítik identitásukat, értékeiket."

Orbán úgy látja; Európának át kellene vennie az osztrák modellt, ahol a jobbközép a (szélső)jobboldallal sikeresen működik együtt.

"Azokban az új pártokban, amelyek, ahogy önök mondják, a széleken erősödnek, nagy lehetőségeket látok. Ők ugyanis keresztény értékeket képviselnek, noha nem nevezik magukat kereszténydemokratának."

A magyar miniszterelnök beszélt Marine Le Pennek, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetőjének politikájáról is.

"Franciaország világi állam, ilyen Le Pen politikája is.... védik a családot és a nemzetállamot. Én ezzel szimpatizálok, de a néppártban ez kritikát vált ki..."

A francia politikus vasárnap közölte; "örömmel látnák a magyar és a lengyel kormánypártot a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakcióban az EP-választás után."

Orbán Viktor múlt csütörtökön Budapesten fogadta a szélsőjobboldali frakció másik nagy pártja, az olasz Liga elnökét, Matteo Salvini olasz belügyminisztert.

Forrás: euronews.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog