Romániát elmarasztalta az unió, a jogállamiság megsértéséért és a korrupcióért, ezért is Magyarország a hibás

A szociálliberális bukaresti kormány megalapozatlannak tartja és egy politikai játszmának tulajdonítja, hogy kedden mind az Európai Parlament (EP), mind az Európai Bizottság (EB) elmarasztalta Romániát a jogállamiság veszélyeztetésére hivatkozva.

 

Érdemes odafigyelni, hogy a korrupt baloldali logika, hogyan próbálja magyarázni és populista szöveggel elkendőzni az elmarasztalás súlyosságát. Éspedig ha Magyarországot és Lengyelországot nem kellett volna elítélni, abban az esetben Romániát sem ítélik el a román komcsi utód logika és propaganda szerint. A véleményüket így lehet összefoglalni:

A bukaresti szociálliberális kormánytöbbség több politikusa is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Brüsszelnek valójában csak az "egyensúly" kedvéért volt fontos, hogy - Magyarország és Lengyelország után - egy olyan országot is megleckéztessen, ahol nem jobboldali, hanem baloldali kormány van hatalmon.

Frans Timmermans olyan keményen fogalmazott, hogy csak, aki nem akarta az nem értette, hogy ha Romániára nem lenne szüksége Európának és Amerikának a stratégiai játszmában, nyugodtan még a térképről is leléphetne annyira messze áll a demokráciától. Minden szempontból az utolsók lettünk. Eddig Bulgáriát nevezték sereghajtónak, ma már még ezt a jelzőt se érdemeljük ki, akkora a távolság Európa és a feudális mocsárba süllyedt Románia között.

 Jöjjön a vitanapon elhangzott rövid összefoglalója, az elhangzottaknak

 Bizonyos területeken visszalépés történt az elmúlt évben a romániai reformfolyamatban, a bulgáriai fejlemények azonban kedvezőnek nevezhetőek - áll a két ország igazságszolgáltatásának működését ellenőrző európai uniós mechanizmus (CVM) keretében elvégzett friss értékelésben.

 Romániában a legfrissebb fejlemények nyomán visszafordult a fejlődés iránya, s megkérdőjelezhetővé vált az előző jelentésben tett kedvező értékelés érvényessége. Ez különösen a bírói függetlenségre, az igazságügyi reformra és a magas szintű korrupció kezelésére vonatkozik - mutatott rá kedden az Európai Bizottság.

 "Sajnálattal állapítom meg, hogy Romániában nemhogy elakadt a reformfolyamat, de újra előkerültek olyan kérdések, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt tíz évben már előrelépés történt, sőt némelyikük tekintetében most kifejezetten visszafordult a haladás iránya" - mondta Frans Timmermans, a szervezet első alelnöke.

 Mint közölték, a hatóságok tettek bizonyos lépéseket az egy évvel korábbi tizenkét ajánlás végrehajtására, de ezek nem lehetnek hatékonyak a korábbi eredményeket megkérdőjelező visszalépések miatt.

A brüsszeli testület a helyzet orvoslására újabb nyolc ajánlást is elfogadott, amelyek értelmében a főbb romániai intézményeknek határozottan el kell kötelezniük magukat az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupcióellenes harc, a fékek és ellensúlyok rendszerének helyreállítása mellett.

 A kiegészítő ajánlások szerint többek között fel kell függeszteni az igazságügyi jogszabályok végrehajtását, és felül kell vizsgálni őket a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes csoportjának (GRECO) véleményeit figyelembe véve.

 Be kell fagyasztani a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításainak hatályba léptetését is, és újra kell nyitni ezek felülvizsgálatát. Emellett fel kell függeszteni a vezető ügyészek kinevezésére és elbocsátására vonatkozóan megkezdett eljárásokat.

 "Rendkívül fontos, hogy Románia haladéktalanul tovább folytassa a korrupció elleni küzdelmet és biztosítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét. Csakis így lesz képes az állampolgárok, az ország és az EU egésze érdekében tovább haladni a mechanizmus lezárása felé vezető úton" - figyelmeztetett Timmermans, rámutatva, hogy ezzel "nem büntetni, hanem segíteni akarnak".

És ugyan az EP aláhúz, mélységesen aggódik, elítél, kíván, kitartóan ajánl, ismételten felhív intézkedésekre,

Kemény szavak ide vagy oda a geopolitika sok mindenre fátylat tud borítani

A lényeg, hogy a határozat nem fogalmaz meg szankciókat.

Szó nincs újabb kötelezettségszegési eljárás beindításáról, az uniós kvázi-alkotmány hetes bekezdése szerinti eljárásról még annyi se. "Éljen Dragnea és a centenáriumi patriotizmus, mehet tovább az iszapbirkozás." A román párt TV-ben majd tisztára mossák  magukat és tapsolni is fognak nekik. 

 

  Akkor most jöjjön Bulgária

Az igazságügyi monitoring legújabb jelentésének Bulgáriára vonatkozó részében kedvezően értékelték a korábbi ajánlások végrehajtása érdekében tett "folyamatos és határozott erőfeszítéseket". Úgy ítélték meg, hogy a bolgárok számos uniós ajánlásnak eleget tettek, több pedig nagyon közel áll ehhez. A hat referenciamutatóból három (bírói függetlenség, jogszabályi keret és szervezett bűnözés) már ideiglenesen lezártnak tekinthető.

Kiemelték: amennyiben a jelenlegi pozitív tendenciák folytatódnak és az előrehaladás visszafordíthatatlan marad, akkor Bulgária esetében már jövőre lezárulhat az ellenőrzési mechanizmus.

Végül olyan tényezőkre is felhívták a figyelmet mindkét ország esetében, amelyek bár nem tartoznak a CVM-mechanizmus hatálya alá, egyértelműen hatással vannak az igazságügyi reform és a korrupció elleni küzdelem előrehaladására, mint a szabad sajtó és civil társadalom, amelyek megléte segít a hatalmon lévők elszámoltatásában.

A bizottság továbbra is gondosan figyelemmel kíséri és még mandátumának jövő évi lejárta előtt értékelni fogja a helyzetet - tudatták.

Bukarest és Szófia a két ország 2007-es uniós csatlakozásakor vállalta a meglévő hiányosságaik felszámolását az igazságszolgáltatásában, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság egy értékelési mechanizmus keretében figyelemmel követi. Ennek lezárása azért is fontos, mivel több uniós tagország is ettől tette függővé Románia és Bulgária felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe.

Tanácsok Romániának pontokba szedve

 

  • tartsa tiszteletben a közös európai alapértékeket;
  • úgy módosítsa az igazságügyi és büntetőjogi törvényeit, hogy ezzel ne aknázza alá az igazságszolgáltatás függetlenségét;
  • átlátható módon biztosítsa az intézményei együttműködését még akkor is, ha a titkosszolgálatokról van szó, amelyek fölött erősítse meg a parlamenti ellenőrzést;
  • tartsa be saját korrupcióellenes stratégiáját, és ne szűkítse a korrupció büntethetőségét;
  • ne úgy ültesse át saját jogrendjébe a pénzmosás elleni uniós direktívát, hogy ezzel a civil szervezeteket lehetetleníti el, hanem teljes mértékben igazodjon az uniós kerethez;
  • ne próbálja korlátozni a sajtó szabadságát azzal, hogy büntethetővé teszi az ország külföldi becsmérlését és visszahozza a btk-ba a rágalmazást;
  • ültesse gyakorlatba az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság összes ajánlását;
  • és kormánya lojálisan működjön együtt az Európai Bizottsággal.

 

Szék-helyek

Az MTI és Agerpres felhasználásával

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog