MOGYE-ügy - Felfüggesztik a vezető tisztségek betöltését a magyar tagozat képviselői

Felfüggesztik vezető tisztségeik betöltését a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) választott és kinevezett magyar tisztségviselői amiatti tiltakozásuk jeléül, hogy a kormány már a most kezdődő tanévtől egyesítette a MOGYE-t és a Petru Maior Egyetemet, és létrehozta a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetemet (MOGYTTE).

 

Az egyetem magyar tagozata vezető tanácsának csütörtöki közleménye szerint a magyar vezetők mindaddig nem töltik be a tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés.
A magyar tagozat vezető tanácsa "a magyar oktatás felszámolása felé tett döntő lépésként" értékeli, hogy a két egyetem szenátusa által - a magyar tagozat akarata ellenére - megszavazott egyetemegyesítést a kormány már idei hatállyal szentesítette. A korábbi bejelentés szerint az egyetemegyesítésnek a 2019-2020-as tanévtől kellett volna megtörténnie.
"Ez az eljárás ékes bizonyítéka annak, hogy a MOGYE-ügy nem az egyetem belügye, a legfontosabb döntéseket nem az egyetem szintjén hozzák meg. Ilyen körülmények között úgy gondoljuk, hogy a kialakult helyzet orvoslása politikai támogatás nélkül elképzelhetetlen, és a probléma megoldása elsősorban nem az oktatók hozzáállásán múlik" - áll a magyar tagozat állásfoglalásában.
A magyar tagozat vezetői közölték: nem hitelesíthetik jelenlétükkel és kirakatpozíciókkal a fejük fölött meghozott döntéseket. Kérték ugyanakkor a magyar nyelvű orvosképzésnek a tanügyi törvény szelleme és betűje szerinti megvalósítását. Azt is tudatták, hogy bírósági úton megtámadták a MOGYE szenátusának azt a határozatát, mellyel a két egyetem egyesüléséről döntöttek. Kijelentették: nyitottak a tárgyalásra, de látszatintézkedésekkel nem elégednek meg. Egyben további tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.
Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője a magyar közmédiának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: "gőzerővel folyik a bedarálásunk, amivel nem érthetünk egyet". A tagozatvezető hozzátette: a csütörtökre meghirdetett szenátusi ülésen sem vesznek részt a magyar tagozat képviselői, hiszen megítélésük szerint ezen törvényellenesen kívánnak döntéseket hozni az egyesített egyetem álláskereteiről. Szabó Béla tiltakozó akciókat helyezett kilátásba a jövő hétre.
A professzor szerint az lenne méltányos rendezése a helyzetnek, ha a magyar tagozat megkapná az önállóságát a tanintézeten belül. Az egyetemegyesítés folytán ugyanis a magyarok részaránya tovább csökkent a döntéshozó testületekben, és a többség még inkább megengedheti magának, hogy lesöpörje az asztalról a magyar tagozat kéréseit.
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem szenátusa április 18-án határozott az utóbbi bekebelezése útján történő egyesülésről. A MOGYE magyar tagozata a szenátus üléséről való távolmaradással kívánta nyomatékosítani, hogy ellenzi az egyetemegyesítést. Ebben ugyanis a magyar tagozat elsorvasztásának újabb lépését látták.
A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Az elmúlt években az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működtek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekedtek.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) többek között azért kérte múlt pénteken Valentin Popa oktatási miniszter leváltását, mert a tárcavezető a magyar érdekképviselettel és a magyar oktatásért felelős államtitkárral való egyeztetés nélkül döntött az egyetemegyesítés elismeréséről.

MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog