Cioloș csinált székely terrorvádakat gyártó Securitatét a SRI-ből

Florica Roman nagyváradi bíró azzal vádolja Dacian Cioloș volt miniszterelnököt, hogy a 6/2016-os kormányrendelettel bűnüldöző szervet csinált a SRI-ből (mint amilyen a kommunista Securitate volt) anélkül, hogy ezt illetékes szervek jóváhagyták volna –derül ki a Gândul cikkéből.

 

Elég csak a lehallgatási botrányra gondolni, hogy kiderüljön: az utóbbi években a hihetetlen emberanyaggal és forrásokkal rendelkező SRI-t ráeresztették a társadalomra, akárcsak régen a Securitatét.

Érthető, hogy a régi kádereket, spicliket továbbra is fizetni kellett, de az már kevésbé, hogy a Securitate apparátusát meghaladó, mindenre alkalmas (az erdélyi magyarság megfélemlítése terrorvádak gyártásával, stb.) nyomozó, bűnüldöző szervet miért kellett létrehozni. Egyfajta válasz lehetne talán, hogy azért, mert ez egy román szokás, specifikum.

Nem közömbös kérdés azonban, hogy ki és miért járult hozzá a Securitate utódjának „felfegyverzéséhez”. Florica Roman szerint a Securitate jogosítványait nem más, mint Dacian Cioloș emelte át a SRI-be, méghozzá a 6/1016-os kormányrendelettel. A szakértői, kármentő kormány feje nem csak a szükséges felhatalmazást adta meg (felülírva egy olyan törvényt, amely pont azt akarta elkerülni, hogy a SRI az egykori Securitate útjára léphessen), de a média kereszttüzében még hazudott is: Cioloș azt állította, hogy a rendelet nem alakította nyomozó, bűnüldöző szervvé a SRI-t, valamint hogy az intézkedést a Legfelső Bírói Tanács (CSM) jóváhagyta.

Egyik állítás sem állja meg a helyét – véli a nagyváradi bírónő, aki hozzáteszi, a Cioloș-kormánynak tudnia kellett a SRI és más szervek között megkötött egyezményekről (ún. protokollumokról) is. A kormányrendelet indoklása mindenesetre beszédes volt: a „biztonságot veszélyeztető fenyegetések” miatt kellett a rendőrállamoknál tapasztalható jogosítvánnyal felruházni a SRI-t.

Könnyű belátni Beke István és Szőcs Zoltán ügyéből kiindulva, hogy Románia szempontjából kik jelentik a fenyegetést.

Varga Tímea Beáta

itthon.ma

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog