Tőkés László meglátogatta a "székely terroristáknak " kikiáltott ifjakat

Rögtönzött, rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő és Beke Csilla, a jogtalanul fogva tartott Beke István felesége a csíkszeredai börtön előtt, miután meglátogatták a székely terror-per politikai foglyait. Csütörtök délben Tőkés László és Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke a szintén jogtalanul fogvatartott Szőcs Zoltánhoz is ellátogatott.

 

„Mai látogatásunk a legkevesebb, amit megtehetünk a jogtalanul bebörtönzött nemzettársainkért. Távozásunkkor azzal a felemelő érzéssel és felismeréssel léphettem ki a börtön ajtaján, hogy a hangszigetelt fülke mindkét oldalán szabad emberek ülnek, hiszen sem Beke Istvánt, sem Szőcs Zoltánt nem tudták megtörni. Fontos tényezője ez fogságuknak, hiszen ezzel is üzenik, hogy egyenes gerinccel akár a szenvedést is vállalni kell az igaz magyar ügyért” – mondta Tőkés László. Az EMNT elnöke, aki az Európai Parlament Emberi jogok bizottságának is tagja, hangsúlyozta, hogy ártatlan embereket soha, semmilyen körülmények között nem lehet fogva tartani, s ez független az érintettek nemzeti hovatartozásától. „Teljesen nyilvánvaló, hogy a Beke—Szőcs ügyben nincs bűntett, nincsenek bizonyítékok és egy kirakatperrel van dolgunk. Ez a jogállam és a jogállamiság halálát jelenti, mely kilátástalan jövőt jelez előre. A politikai-koncepciós per ellenére is jól vannak a fogvatartottak, s köszönhető ez annak a gondoskodó kis- és nagycsaládi környezetnek is, mely segíti őket e nehéz időkben” – mondta Tőkés, majd hozzátette: bizakodásra ad okot a három erdélyi magyar párt és a két nemzeti tanács összefogása e témában. „Nincs kibúvó, és főképp nincs helye a külön utas politikának. Ha az RMDSZ meg tudja védeni saját tisztségviselőit, fokozott védelmet kell nyújtson az ártatlan állampolgároknak is. Ha nem ezt teszik, a közérdek szolgálata szenved csorbát, és teljes erdélyi magyar közösségünk kerül veszélybe” – hangsúlyozta Tőkés.

A folytatásban hozzátette: „Meg vagyok győződve, hogy Beke István és Szőcs Zoltán nem töltik ki teljes, öt esztendős büntetésüket, de félő, hogy a közelgő választások nem hatnak majd kedvezően szabadulásukra. Európai parlamenti képviselőként – utolsó plenáris ülésünkön – tájékoztattam az EP összes képviselőjét e jogtalan ítéletről, hétfőn pedig ismét visszautazom az Európa Parlamentbe, ahol folytatjuk a megkezdett munkát. Az látható, hogy a cselekvés jogi tere beszűkülőben van, de a politikai út szabad pálya, s azon is eredményeket lehet elérni” 

A sajtótájékoztató végén Beke Csilla – újságírói kérdésre válaszolva – elmondta: szeretné, ha a politikusok nem csak a parlamenti munkára korlátoznák tevékenységüket, és diplomáciai utakon is keresnének megoldást a kialakult helyzetre. 

Szék-helyek, közlemény nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog