Bukarest. Szétverték a diaszpóra kormányellenes tüntetését

 
Fotó: Mediafax

 Megszólaltak a pártok, a szocialisták szerint az ellenzék a hibás, az ellenzék szerint Dragnea PSD-és elnök. Az RMDSZ is kiadott egy silány nyilatkozatot.
Amikor „párhuzamos állam” ellen tüntettek Bukarestben a kormányzó szociáldemokraták hívei érdekes módon a "huligánok" akik  pénteken megjelentek valami okból kifolyólag nem voltak odarendelve a tömegek közé randalírozni. tegnap augusztus 10-én mikor a kormány ellen tüntetettek a külföldön élők, hirtelen megjelentek, derült égből villámcsapásként megjelentek, és nekimentek a rendőreinek. a hivatalos közlöny szerint:  "a békés tüntetők közé vegyült >>ól szervezett<< ( vajon ki szervezte meg a rendbontókat) csoportok provokáltak összetűzést a rendfenntartó erőkkel a román diaszpóra pénteki kormányellenes bukaresti demonstrációján."

 

A csendőrség szombati sajtóértekezletén elmondták: 33 rendbontót állítottak elő, közülük nyolc ellen indult bűnvádi eljárás. 23 esetben bírságot szabtak ki 17 ezer lej (1 millió 200 ezer forint) értékben.
A Victoria-téri demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

A csendőrség a péntek délutáni nyilatkozata szerint azért vonult fel akkora erővel összetoborozva az egész országból, hogy megvédjék a tüntető tömeget. Vajon kiktől?

Marius Miliataru csendőrségi szóvivő szerint azért nem lehetett kiemelni a tömegből a rendbontókat, mert azok kisebb csoportokban a tömegben mindenütt elvegyülve, a békés tüntetőket pajzsként használva, hátulról dobálták - többnyire vizes-palackokkal, később kövekkel és kerítésdarabokkal - a csendőröket. A szóvivő szerint fennállt a veszélye annak, hogy a rendbontók kiemelése során védtelen emberek sérülnek meg, a tüntetők pedig egyébként is ellenségesen viszonyultak a karhatalom minden megmozdulásához, ezért a csendőrség csak "védekezésre" szorítkozott.


A szóvivő nem nevezte meg: kikből álltak, honnan jöttek azok a "szervezett csoportok", amelyek az erőszakot provokálták, még azt a korábbi, éppen a csendőrségtől származó információt sem akarta már megerősíteni, hogy "ismert futball-huligánokról" van szó.

Már délelőtt a Victoria téren a néhány száz békés tüntetőkkel szembe erőszakosan lépett fel a csendőrség.

Az első erőszakos cselekmények már délután elkezdődtek, ezt követően a karhatalom folyamatos "ostrom" alatt állt, volt amire könnygázzal, vízágyúval, fizikai erő alkalmazásával válaszolt - magyarázta a szóvivő. A csendőrség működését szabályozó törvényre hivatkozva emlékeztetett: amikor támadás éri a rendfenntartó erőket, azoknak meg kell védeniük magukat és azokat az intézményeket, amelyek védelmére kirendelték őket.


Bukarest prefektusa (kormánybiztosa) 23 óra után néhány perccel adta ki a tömegoszlatási parancsot, azután, hogy egy - a garázdák által megtámadott gyorsétkezdéhez vezényelt, a tömegen áthatolni próbáló - csendőrkülönítmény két tagját körbevették és ütlegelni kezdték a huligánok. Egyikük, egy csendőrnő, súlyos fejsérüléssel és nyakgerinc-törés gyanújával került kórházba - a szóvivő szerint nem kizárt, hogy "egy életre megbénult". Amikor földre került, lőfegyverét is ellopták: az elkövetőt videó-felvételek segítségével próbálják azonosítani.

A csendőrség mossa kezeit

A csendőrség azt állítja, hogy - mivel a tüntetők között rengeteg nő és gyerek is volt - "fokozatosan, mérsékelten" alkalmazott erőt, időt hagyva minden "jóhiszemű" embernek, hogy elhagyja a teret. A csendőrök elutasították azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint "aránytalan és brutális" fellépésük vezetett az erőszakhoz. Az erő alkalmazásának jogosságát a katonai ügyészség vizsgálja.

Persze a bűnbakkok is megkerültek Dragnea szocialista párt vezér (PSD) vezér későre de megszólalt

Liviu Dragnea, a PSD elnöke külön közleményt adott ki, melyben elfogadhatatlannak nevezte, hogy "az ellenzék és az államfő által támogatott szervezett csoportok az ország alkotmányos rendje ellen intézzenek támadást" a főváros szívében, a kormány épülete előtt. Párttársai is Iohannisra és az ellenzékre mutogatnak: Liviu Pop szenátor szerint az államfő tartozik magyarázattal, amiért "a szavazói" csendőröket vernek. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkár-helyettese Codrin Ştefănescu szombaton úgy nyilatkozott, az államfő és az ellenzéki alakulatok politikai céljaikra akarták felhasználni a diaszpórában élők pénteki, bukaresti demonstrációját. A PSD-s politikus szerint Johannis, Barna, Cioloş, Tomac és Orban a tüntetést megelőző nyilatkozataikkal „erőszakra buzdítottak”. "Annyira elkeseredettek, hogy saját jelöltjük nyerje majd meg az elnökválasztást, hogy elfelejtenek emberként viselkedni. Mindenki számára szabad szemmel látható, hogy a párhuzamos állam maradványainak a szekuritátéra jellemző szervezésével állunk szemben. Rengeteg pénzt költöttek erre az akcióra (...), megpróbálták felgyújtani Bukarestet" - fogalmazott.


Pénteken a nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai szerveztek tüntetést korrupcióellenes jelszavakkal a román kormány épülete előtt, a Dancila-kormány leváltását követelve. A sok tízezer tüntető közé provokátorok vegyültek, a csendőrség pedig órákon keresztül könnygázzal és vízágyúval próbálta megfékezni a rendbontókat, éjszaka pedig erővel kiszorította a tüntetőket a térről.

Aste 11 órakor elszabadult a pokol mikor a csendőrségnek kiadták a parancsot a tüntetés oszlatására

A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal mintegy fél óra alatt kiszorították a tüntetőket a Victoria-térről. Az arcukat elfedő rendbontók azonban a környező utcákban folytatták a csatározást a karhatalommal, köveket dobáltak, és betörtek a környező üzletekbe, ahol egyes médiaértesülések szerint két fegyvert is „zsákmányoltak” az ellenük kivezényelt csendőröktől. a közösségi oldalakon olyan felvételek is megjelentek, akiket vaktölténnyel lőttek meg a csendőrök. 

Megszólalt Iohannis államfő

Az erőszakot Klaus Johannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el. „Egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan. Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” – írta az államfő, aki szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a történtekért.

Az ellenzéki Ludovic Orbán Dragneát hibáztatja

„28 éve, hogy a rendfenntartó erőket nem használták elnyomó gépezetnek az emberek ellen. Dragnea parancsa, hogy a csendőrség brutálisan, megfélemlítő jelleggel lépjen fel a békés tüntetőkkel szemben, a demokrácia elleni példátlan támadást jelent, egy támadást az összes, a hatalommal egyet nem értő polgár ellen, amely gyakorlatilag a jelenlegi hatalmat egy olyan hatalommá alakítja, amelynek semmilyen köze sincs a demokráciához, egy autokrata hatalommá, amely kisajátította és a polgárok elleni fegyverré alakította az intézményeket” – hangoztatta Orban.

Egy silány nyilatkozattal az RMDSZ is állást foglalt

Megengedhetetlen erőszak Bukarest közterein – így jellemezte állásfoglalásában a történteket Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hangsúlyozva: az RMDSZ elítéli az itt tapasztalt szélsőséges megnyilvánulásokat és agressziót. Az erőszak minden egyes formáját, a verbálisat és a fizikait is elutasítjuk – szögezik le. Kelemen Hunor szerint alapvető demokratikus jog a gyülekezés , az RMDSZ álláspontja pedig az, hogy az ezzel élni kívánó állampolgárokat nem veszélyeztetheti senki: sem a rendfenntartó szervek, sem azok csoportja, akik erőszakot szítani érkeztek a terekre és utcákra.
„Elvárjuk a hatóságoktól, hogy körültekintően járjanak el: tüzetesen vizsgáljanak ki minden egyes visszaélést, bármely oldalról is érkezett. Elvárjuk a politikai pártoktól, hogy ne manipuláljanak, és ne sajátítsák ki több tízezer ember ügyét önös politikai céljukra. Végezetül, arra kérjük az államelnököt, hogy lássa el alkotmanyos szerepét, intsen párbeszédre és békére, közvetítsen a társadalom különböző csoportjai között. Tüntethessenek békésen mindazok, akik élni kívánnak ezzel a jogukkal!” – zárja állásfoglalását Kelemen Hunor.

Csak ennyit tud mondani az érdekvédelmi szervezetünk elnöke? Érettségi előtt álló diák is komolyabb véleményt tudna megfogalmazni. Hozta a formáját az RMDSZ!

 Szék-helyek

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog