euronews: Romániát az Európai Unió egyik legkorruptabb államának tartják.

Leváltották Romániában a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét. Klaus Iohannis államfő az alkotmánybíróság döntésének eleget téve hétfőn aláírta a határozatot. Laura Codruta Kövesi 2013 óta vezette a korrupcióellenes ügyészséget, azóta a feltárt esetek száma jelentősen megugrott.

 

A román elnöki hivatal szóvivője jelentette be, hogy Klaus Iohannis úgy véli, Románia nem fordíthat hátat a jogállamiságnak, az alkotmánybíróság döntését tiszteletben kell tartani.

Kövesi leváltását a kormánykoalíció szorgalmazta, szerintük túllépett hatáskörén és ezzel sokat rontott az ország imázsán. Február óta ezrek tüntettek Kövesi mellett és a korrupció felszámolásáért.

Romániát az Európai Unió egyik legkorruptabb államának tartják. Az államfő sokáig húzta az időt, hogy Kövesi a posztján maradhasson, akit az igazságügyi miniszter februárban menesztett. Iohannis azonban nem írta alá a menesztését.

Végül az alkotmánybíróság véleményét kérték a jogi huzavonában. Az alkotmánybíróság pedig úgy döntött, hogy az elnöknek nincs joga az igazságügyi miniszter döntését felülbírálnia, csupán a procedúra jogi hátterének felülvizsgálatát kérheti.

Kövesi újságírók tucatjai előtt tartott hétfői sajtónyilatkozatában úgy értékelte, hogy az igazságügy-miniszter által indított, leváltását eredményező eljárás nem volt szabályos, sem szakmailag indokolt. A felmentéséről kiadott elnöki rendelet szerinte felveti a kérdést, hogy vajon az ügyészségi vezetők az igazságügy-miniszter alárendeltségébe kerülnek-e: ezt szerinte mielőbb tisztázni kell.


Kövesi szerint az igazságszolgáltatás "nehéz időszakát éli", a parlamentben az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvényeket módosítják, nézete szerint azért, hogy "védelmet biztosítsanak maguknak a múltra, jelenre és jövőre vonatkozóan".

 euronews.com/mti

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog