100 éve ért véget az I. világháború


ORF

Az első világháború befejezésének 100 éves évfordulója kapcsán már több előadást tartott szerte Burgenlandban a kismartoni történész Bencsics Nikola. Legutóbb egy horvát településen Gyiróton\Kroatisch Geresdorf számolt be a világháborúnak a mai Burgenland területén élő népcsoportokat is érintő következményeiről.

 

Az osztrák és a magyar köztársaság kikiáltása után a győztes hatalmak az utódállamokkal folytatott tárgyalásokon Moson, Sopron és Vas vármegye nyugati részének Ausztriához csatolását kezdeményezték, annak ellenére, hogy ez a térség nem is szerepelt az új Osztrák Köztársaság eredeti területi követelései között. Bencsics Nikola háromnyelvű történész:

A későbbi Burgenlandot többségében németek (75,1%), horvátok (15,2%) és magyarok (8,4%) lakták. A magyar anyanyelvű lakosság eloszlása az Ausztriához csatolt területen meglehetősen egyenetlen volt. Többnyire vegyesen vagy szórványban éltek, összefüggő magyarlakta területről csak a Felső-Őrségben (Oberwart) és a nezsideri (Neusiedel) járás keleti részén beszélhetünk. Az 1920-as népszámlálás szerint Burgenlandban 24867 magyar anyanyelvű ember élt – írja Baumgartner Gerhard, történész az Umiz oldalán.


Az 1920. június 4-i trianoni békediktátum magyar és horvát településeket a mai Burgenland területére, Ausztriába rendelte. „Az itteni falvak a Szent István királyságon belül természetesen ugyanolyan magyar állampolgárok voltak, és ugyanúgy viselték a terheket, mint a többiek – horvátok, szlovákok – ugyanazok a gondok voltak, probléma viszont akkor lett, amikor a nyugati részeket a párizsi konferencián Ausztriának ígérték, és Ausztria követelte, hogy a felét a nyugati megyéknek - ahol többségben a német ajkú lakosok életk - át kell csatolni, Magyarországnak ez nagyon fájt, ezt területrablásnak gondolták” – mondta Bencsics Nikola, történész.


„Az érdeklődés a téma iránt már 2014-ben elkezdődött, és azóta sorban kapom a meghívásokat, melyeknek próbálok eleget tenni, mivel úgy gondolom, hogy erről a történelmi tényről meg kell emlékeznünk” – tette hozzá Bencsics Nikola.

volksgruppen.orf.at

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog