1956 hőseire emlékeztek Kézdivásárhelyen (+ fotó)

A református temetőben a hagyományhoz híven, a kézdivásárhelyi Református Kollégium diákjai és tanárai az 1956-ban vérbe fojtott forradalomra, a szabadságharcra emlékeztek delelőt.

 

Mondják, hogy a történelem az emberiség emlékezete, azaz olyan életfontosságú párbeszéd, amely a jelenben élők és a múlt személyiségei között zajlik.
1956 a magyar forradalom éve volt. Minden magyar forradalmának éve. A magyar szabadság éve, határon innen és túl. 1956 a magyar Dávidok hősi harcát jelentett a vörös Góliát ellen. Harc amely nem járt sikerrel, de megmutatta, hogy a magyar nép mindig készen áll megvédeni egyéni jogait és a nemzet szabadságát.
A múltunkkal, elődeinkkel való szembenézés napja a mai nap. Hagyományainkhoz híven, a mai napon fejet hajtunk elődeink előtt, emlékezzünk a múlt porszemeire – hangzott el a megnyitó beszédben.

Bartos Károly református lelkész ünnepi beszéde és Musnoi Krisztina diáklány gondolatai után a IX-A osztályos diákok emlékműsorát nézhette meg a megemlékező közönség. Ezt követte a himnusz eléneklése, koszorúzás és a kegyelet gyertyáinak elhelyezése.

Este a középiskolák diákjai körösen emlékeztek meg azokról akik 1956 őszén szembeszálltak a zsarnokokkal, életüket, szabadságukat áldozták a forradalom eszméjéért. A nyilvánvaló túlerővel dacolva megmutatták a világnak a magyar nép szabadságszeretetét és kiállását érte. 1956 hősei egy szabad, önálló Magyarországot akartak. Olyan országért áldozták életüket, amely kiáll önmagáért, és saját maga dönt sorsáról. Ezek a gondolatok szőtték át, a verses zenés emlékműsort. Az esti megemlékezés a himnusz eléneklésével és koszorúzással zárult.

Sz-h

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog