Megvan a pénz a minorita rendház felújítására

Kapcsolódó cikkek: Porlad épített örökségünk és vele a múltunk is: Minorita kolostor                                         Kézdivásárhely Kanta

         Kézdivásárhely: a kantai műemlékegyüttes

Végre reális esély mutatkozik arra, hogy megújuljon a romos állapotban levő barokk stílusú kantai minorita rendház. Az ehhez szükséges támogatást a Bethlen Gábor Alap biztosítja a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak.


Az épület udvar felőli része. A szerző felvétele


Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor közölte a jó hírt: végre megvan a szükséges pénzösszeg, amit hamarosan átutalnak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számlájára. Az elöljáró szerdán telefonon beszélt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, aki közölte: már csak néhány formaság van hátra, és amint az meglesz, akár a jövő héten is átutalhatják a minorita rendház felújításához szükséges 3,2 millió eurós kormánytámogatást.
A rendház hátsó és két oldalsó szárnyát 1740-ben, az utcára néző, templomhoz csatolt részét 1828-ban építették, így jött létre a négyszögű belső udvar.
A műemlék felújítása után az épületben szobákat alakítanak ki hátrányos helyzetű fiataloknak, akik a szintén ott berendezett műhelyekben szakmát sajátítanak el. A földszinten menza is helyet kap, a belső udvart és a rendház kertjét pedig úgy rendezik, hogy különböző rendezvények lebonyolítására is alkalmas legyen.
A céhes város polgármestere azt is elmondta, hogy a helyi és megyei politikum képviselői mellett nagy segítséget nyújtott az ügy előmozdításában Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke is.

Iochom István

 

Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog