Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Kézdivásárhely: Visszakerült a méhkas a városháza sarkára


A szerző felvétele
 
A múlt hét végén különösebb hírverés vagy avatási ceremónia nélkül került vissza az 1907-ben emelt kézdivásárhelyi városháza nyugati sarkának falfülkéjébe az egykor ott működött Kisegítő Takarékpénztár Részvénytársaságot jelképező méhkas. Az eredeti szimbólumot a kommunista hatalomátvétel után eltávolították, helyébe egy Sztálin-gipszszobrot állítottak. Az sem volt hosszú életű, mert a szovjet diktátor 1953-ban bekövetkezett halála után eltüntették.
Az eredeti méhkas hű mását Vizi Géza restaurátor, a bukaresti Faber Stúdió munkatársa készítette el. A tordai születésű, a céhes városban élő alkotó 8. osztályos korában kezdett el képzőművészetet tanulni, amikor Kézdivásárhelyre költözött. Grafika és restaurálás szakot végzett a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, amikor eldöntötte, hogy az egyetemen is a restaurálást szeretné tanulmányozni. 2008-ban végezte el a kolozsvári képzőművészeti egyetemet, majd  mesteri fokozatot szerzett. A falkép-restaurálás szak elvégzése vezette arra, hogy megtanulja a különböző technikákat, amelyek a falképek hordozófelületét képezik, köztük a gipsz­ornamentikák elkészítését, kiegészítését.
A méhkas mása több megbeszélés és a régi fényképek tanulmányozása alapján készült el.
A képekből nehezen érthető formák miatt elkészítése különleges kihívásnak bizonyult, aminek minden pillanatát élvezte. „Büszke vagyok, hogy részt vehettem ezen szimbólum helyreállításában” – írta tegnap Dobolyi Annamária művészettörténésznek a restaurátor.
Iochom István
 
 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog