Spanyolország Andalúzia térségével ismerkedtek meg a kézdivásárhelyiek

Február 9-én a Vigadó Művelődési Ház Dísztermében a kézdivásárhelyieknek lehetőségük adódott jobban megismerni Európa egyik legváltozatosabb országának Spanyolországnak a legdélebbi tájegységét Andalúzia régiót. A terem szinte kicsinek bizonyult, a szervezők nem győzték hordani a székeket az újabb és újabb érkezőknek. A 18 órakor kezdődő rendezvényre több mint százan jöttek el. A jelenlévők olyan sztereotípiákat győzhettek le az országról, mint például a bikaviadalok, a gyakori sziesztázás, az egész évben tartó meleg vagy a sokak által ismert sevillana tánc. 

 

A Zöld Nap Egyesület által szervezett tizennegyedik nemzeti est sorozat jelenlévőit Ráduly Attila a szervezet elnöke köszöntötte, majd Isabel és Haykuhi egy flamenco tánccal nyitották meg az eseményt. Az egyesület spanyol EVS önkéntesének köszönhetően a résztvevők virtuálisan találkozhattak azokkal a turisztikai látványosságokkal, amelyek nem annyira ismertek, de annál szebbek. A bő egyórás vetített képekkel, kisfilmekkel tarkított előadásban előbb az ország történelméről szólt röviden, majd Andalúziát térséget mutatta be Isabel Fernandez a Don`t trash our future projekt önkéntese. Isabel külön kitért a tartomány nevére is ami a középkori arab mór megszállók által létrehozott állam, al-Andalúsz nevéből származik. Az országot 800 éven át a mórok uralták, jelenlétüknek nyomai még ma is láthatók. Ezt követően Isa a gasztronómiára, a művészetre, a sportra és a politikára tért rá. Ugyanakkor megtudhattuk azt is, hogy az andalúzok nagyon gyorsan beszélnek, több hangot nem, vagy nem úgy ejtenek ki, mint ahogy a művelt köznyelvben. Az előadásban helyet kaptak a különböző alkoholos különlegességek és a húsvéti ünnepségek is. A videóbejátszásokkal gazdag bemutató végén néhány bátor résztvevővel a macarena táncot próbálták ki. A több mint egy órás interkulturális estet Derzsi Katalin a szervezet tagja tolmácsolta, mely a spanyol töltött tésztabatyuk azaz empanadas elfogyasztásával fejeződött be.

A rendezvény lehetőségét az Erasmus+ program és a Vigadó Művelődési Ház biztosította.

Ráduly Attila

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog