Jeges jajok, panaszok és megoldások Kézdivásárhelyen

Gondolhatjuk, hogy nem csupán Kézdivásárhelyen, hanem máshol is torzsalkodás és ellenségeskedés alakul ki egy újólag induló sportlétesítmény körül. Hát eljutott Kézdivásárhely idáig. Amivel nem is lenne gond, mert a feszültségeket csak úgy lehet megoldani, ha felszínre kerülnek és beszélnek róla.

 

Történt ugyan is, hogy a műkorcsolyázni vágyó gyerekek szülei sokallni kezdték a jégpálya használati díját ezért a horvát származású Petra Knezevic Kolarevic edzőnő jelenlétében, aki közel két éve foglalkozik műkorcsolya-oktatással Kézdivásárhelyen, a szűlők hétfőn a műjégpálya egyik öltözőjében a sajtó jelenlétében tartottak megbeszélést . Az edzőnő ismertette a kialakult helyzetet, amely a műkorcsolya-oktatás megszűnéséhez vezethet. Czipa Loránd Néppártos képviselő meg is fogalmazott egy határozat tervezetet, melyet iktatott az Önkormányzatnál.

„A kézdivásárhelyi helyi tanács döntése értelmében minden egyes jégen töltött óráért a csapattól 200 lejes pályadíjat kérnek, a szülők egy része képtelen ezt az összeget kifizetni, ezért ideiglenes megoldásként közösen azt a döntést hozták, hogy a következő két hétben a heti három edzést kifizetik, ami családonként hatvan lejt jelent, de hogy ne szűnjön meg e sportág, a helyi önkormányzat és vállalkozók támogatásában bíznak.” Tudósitt a Háromszék.
A napilap azt is hozzátette: Bokor Tibor polgármester megkeresésünkre elmondta: megkapta a Czipa Loránd által összeállított határozattervezetet, de véleménye szerint nem tehetnek kivételt a műkorcsolyázókkal, illetve a jégkorongozókkal, mivel ez diszkriminatív lenne a többi sportolóval szemben.

A helyzetről a Székely Hírmondó így ír:” A versenysport és különösen a műkorcsolya megköveteli a rendszeres, napi edzésprogramot, ellenkező esetben nem lehet fejlődni. Ki lehet számítani, ha heti öt alkalommal egy-egy órát töltünk a jégen, ami tényleg minimális edzésnek felel meg, akkor mennyibe kerül a szülőknek ez az egész. Mi azt kértük az önkormányzattól, hogy a versenyzői csapatunk esetében, ha nem is tekintenek el a pályadíjtól, de legalább csökkentsék a felére azt, tudván, hogy mi vagyunk az egyedüli olyan klub az országban, amelyik fizet a jéghasználatért. Máshol megoldották ezt, például Karcfalván nem fizetnek ezért, ami nem is egy város. A szülők vállalták, hogy áldozatokat hoznak és kifizetik a felére csökkentett összeget azért, hogy gyerekeik versenyezni tudjanak, bár tudjuk, mekkorák a fizetések errefelé – mesélte lapunknak Petra edző, aki saját bevallása szerint nem egyszer fizette ki a maga zsebéből a jégdíjat, és például januárra fizetséget sem kapott a munkájáért.”


A Polgármesteri Hivatal elöljárója is megszólalt az ügyben. Sajtótájékoztató keretében nemtetszését fejezte ki hogy számon kérik, miért nem hajlandó segíteni a műkorcsolyásokon.

Érvei helytállóak: a fenntartása nagy megterhelés az önkormányzatnak, tehát minden pénzt meg kell fogjanak a működtetéshez, különösen ebben az évben, mikor a kormány inkább elvesz pénzt mind segít. Elmondása szerint a igaz, máshol nem kell fizetni a helyi sportolóknak, azzal a különbséggel, hogy azok akik ezt mondják, nem ismerik az ottani helyzetet, ahol hasonló műjégpálya van, nem az önkormányzat fizeti a számlákat a jég előállításáért.

Az edzőnő emlegette, hogy még Karcfalván se kell fizetni. Igen de kis faluban a közbirtokosságok működtetik a pályát, Csíkszeredában pedig a pálya költségeit a sportminisztérium állja. Ezért engedhetik meg maguknak, hogy a helyi korcsolyázni vágyók ingyen használhassák a jeget. Fejtette ki Bokor polgármester
Elhangzottak a sajtótájékoztatón a műkorcsolya tevékenység hátterében rejlő hiányosságok is: nincsen sem az edzőnőnek sem a tevékenységnek jogi háttere, amin keresztül hivatalosan támogatást kérhetnének ez annak az akadálya, hogy sponzor pénzt nem kaphatnak.

Sajnos a hivatal részéről legalább egy rövid távú megoldás javaslat sem hangzott el azon kívül, hogy keressenek szponzort . Pedig igazán záros határidőt adva, hogy keressenek megoldást, igazán lehetne engedni az árból, nem lenne, oly nagy a költség kiesés. Ja persze ez diszkrimináció a többiekkel szembe, de arra gondolt valaki, hogy a műkorcsolyázókon átmenetileg kellene segíteni, hisz ők is a mi gyerekeink.
Elhangzott a sportegyesület segít mindenben, de az nem derült ki, hogy miben ölt testet, azon az egy felajánláson kívül, hogy a hokisokkal együtt használják a pályát, amit az edzőnő elutasított. Tehát patthelyzet, ki issza meg a levét

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy két éve a szülőknek nem volt nagyon megterhelő a csíkszeredai pályára utaztatni a gyerekeket és kifizetni a pálya díjat. Tény most van a városnak jégpályája és mindenki szeretné használni lehetőleg minél olcsóbban, de egyszer már leszokhatnánk arról, hogy mindenre, ami a közösséget érinti a Polgármesteri Hivataltól várjuk a megoldást. Azt, hogy a hivatal mennyire tudja, vagy akarja ezt a helyzetet megoldani nem tisztje ennek a cikknek taglalni, de az is igaz, ha „odafent” nem oldják meg, ne siránkozzunk, hanem igyekezzünk magunk megoldást keresni Az ingyen jött segítség úgyse tart mindörökké, de ha magunk teremtünk meg valamit az megmarad.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog