Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Kézdivásárhely: Tiltatkozik a kantai tantestület és a szülői közösség

A magyar elemisták románoktatását módosító kormányrendelet ellen tiltakozik a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum tanári közössége és az iskola tanulóinak szülői közössége. Csütörtökön petíciót fogalmaztak meg, amelyben kiemelték: az elemi oktatást és az ott tanítók munkáját érintő határozatokat a romániai magyar oktatás elsorvasztását célzó próbálkozásnak vélik. A tiltakozó beadvány aláírói felkérik a megyei tanfelügyelőséget, a megyében oktató tanárkollégákat és a Háromszéken tanuló diákok szülői közösségeit, hogy tiltakozásukat aláírásukkal támogassák.

„Büszke vagyok erre a városra, büszke vagyok erre a tájra” (Pro Urbe díj Kézdivásárhelyen)

Dr. Szőcs Géza (b), Bokor Tibor

A kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében Augusztus 30-án húsz év kihagyással adományoztak Kézdivásárhely város második legrangosabb kitüntetését, a Pro Urbe díjjat dr. Szőcs Géza nyugalmazott pedagógusnak a Tegyünk Kézdiszékért egyesület javaslatára. Ezzel a kitüntetéssel adózott a város vezetése emberi nagyságának és a városért kifejtett sokoldalú munkásságának.

Szent István-búcsú a Perkőn

Fotó: Iochom István

Tegnap ismét megszólalt a perkői kápolna kis harangja, búcsúra szólítva Szentföld falvainak hívő katolikus népét. Előző nap a hagyományokhoz híven Kiskászon ifjúsága díszítette fel a Szent István-kápolnát és környékét. Perkői szentbeszédében Bátor Péter Botond pálos rendi szerzetes úgy vélekedett, hogy a kősziklára épült ház az, amelyik megmarad, sziklaalapja a fontos, nem az, hogy milyen ajtója van, milyen az ablaka, a fala, a teteje.

„Igazságot Beke Istvánnak! Igazságot Szőcs Zoltánnak!”

Ezek a feliratokat lehetett olvasni a kézdivásárhelyi tüntetésen – ezt követelték szombat este a Kézdivásárhely főterén.

Összegyűltek 200, 300 vagy még ennyien se? Ez most már mellékes, de az egyáltalán nem mellékes, hogy csupán ennyi kézdivásárhelyi polgár hajlandó kiállni két társáért, akiket a hatalom meghurcol alaptalan vádakkal.

Trianon-megemlékezés Kézdiszéken


Kézdivásárhelyi megemlékezés. A szerző felvétele

Kovászna és Vrancea megye határánál, a Vas-kútnál – ahol a Láros Közbirtokosság kezdeményezésére és támogatásával Ozsdolától tizenhárom kilométerre tíz évvel ezelőtt felújítottak egy első világháborús huszársírt és emlékkeresztet állítottak – tegnap délelőtt mintegy ötven ozsdolai, kézdivásárhelyi és kézdisárfalvi hagyományőrző emlékezett a trianoni békediktátum 98. évfordulóján. Délután Kézdivásárhelyen is megemlékezést tartottak.

Az Év tanára: Deák Magdolna (Kézdivásárhely)


Fotó: frissmedia.hu

Az Év tanára 2018 címet idén két anyaországi és két külhoni magyar pedagógus kapta meg. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a kozepsuli.hu szakmai együttműködésének köszönhető, hogy külhoni magyar tanárok is szerepeltek a jelöltek és a díjazottak között. Az egyik díjazott Deák Magdolna, a kézdivárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyar nyelvet és irodalmat, pedagógiai kommunikációt, valamint módszertant oktató tanára.

Kézdivásárhely: Visszakerült a méhkas a városháza sarkára


A szerző felvétele
 
A múlt hét végén különösebb hírverés vagy avatási ceremónia nélkül került vissza az 1907-ben emelt kézdivásárhelyi városháza nyugati sarkának falfülkéjébe az egykor ott működött Kisegítő Takarékpénztár Részvénytársaságot jelképező méhkas. Az eredeti szimbólumot a kommunista hatalomátvétel után eltávolították, helyébe egy Sztálin-gipszszobrot állítottak. Az sem volt hosszú életű, mert a szovjet diktátor 1953-ban bekövetkezett halála után eltüntették.

Kilencedik alkalommal szerveztek Tavaszi Zöld Napokat

A Zöld Nap Egyesület immár hagyományos programjai közé sorolható a Tavaszi Zöld Napok rendezvény, amelyet idén április 20-22 között kilencedik alkalommal szerveztek meg. Talán 2010 márciusában még nem is merült fel a kérdés, hogy a rendezvény minden évben megszervezésre kerüljön, de sikerének és a szervező csapat kitartásának köszönhetően idén is tartalmas programsorozattal várta a résztvevőket. 

Alkategóriák

Alkategóriák

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog