Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Az Év tanára: Deák Magdolna (Kézdivásárhely)


Fotó: frissmedia.hu

Az Év tanára 2018 címet idén két anyaországi és két külhoni magyar pedagógus kapta meg. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a kozepsuli.hu szakmai együttműködésének köszönhető, hogy külhoni magyar tanárok is szerepeltek a jelöltek és a díjazottak között. Az egyik díjazott Deák Magdolna, a kézdivárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyar nyelvet és irodalmat, pedagógiai kommunikációt, valamint módszertant oktató tanára.

Kézdivásárhely: Visszakerült a méhkas a városháza sarkára


A szerző felvétele
 
A múlt hét végén különösebb hírverés vagy avatási ceremónia nélkül került vissza az 1907-ben emelt kézdivásárhelyi városháza nyugati sarkának falfülkéjébe az egykor ott működött Kisegítő Takarékpénztár Részvénytársaságot jelképező méhkas. Az eredeti szimbólumot a kommunista hatalomátvétel után eltávolították, helyébe egy Sztálin-gipszszobrot állítottak. Az sem volt hosszú életű, mert a szovjet diktátor 1953-ban bekövetkezett halála után eltüntették.

Kilencedik alkalommal szerveztek Tavaszi Zöld Napokat

A Zöld Nap Egyesület immár hagyományos programjai közé sorolható a Tavaszi Zöld Napok rendezvény, amelyet idén április 20-22 között kilencedik alkalommal szerveztek meg. Talán 2010 márciusában még nem is merült fel a kérdés, hogy a rendezvény minden évben megszervezésre kerüljön, de sikerének és a szervező csapat kitartásának köszönhetően idén is tartalmas programsorozattal várta a résztvevőket. 

Kézdivásárhely: a székelyruhák varázsa


Szombat április 7-én a  Gyűjtemények Házában nyitották meg Teleki Aranka ruhatervező és -készítő egyéni kiállítását.
Beke Ernő mint házigazda köszöntötte és a kiállított népviseleteket és készítőjüket méltatta. A  Teleki Arankáról megtudtuk, hogy Kovásznán született  ötödikes diákként, Gazdáné Olosz Ellának oltotta be a népművészet és a varrás szeretetével, majd később divattervezést is tanult. Jelenleg vállalkozását vezeti Kézdivásárhelyen.  Az eseményhez illő hangulatot a Szalló Erzsébet népdalénekes teremtette meg.

Kézdivásárhely: Újabb utcákban újul meg a víz- és csatornahálózat


Illusztráció (Tofán Levente felvétele)

Bokor Tibor polgármester aláírta azt a finanszírozási szerződést, amely 41 kézdivásárhelyi utca víz- és csatornahálózatának felújítását célozza. A szerződésaláírásra Bukarestben, a Fejlesztési Minisztériumban került sort 2018. április 5-én.

Sikeres projekten túl

Tegnap a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület (ZNE) a ma (csütörtökön) véget érő Don’t trash our future: RRR projekt kapcsán tartott sajtótájékoztatót.

Kézdivásárhely: felújítják a sebészet épületét

Fotó: Iochom István

Az 1884-ben Szentkereszty Stefánia bárónő alapította Rudolf kórház, „Sebészeti és nőgyógyászati pavilon”, ma sebészet épületét felújítják. A finanszírozási szerződést 2018. március 28-án írta alá Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója. Jelen voltak még  dr. Kelemen András, a kézdivásárhelyi kórház volt, és Canea-Kocsis András, az egészségügyi intézmény jelenlegi menedzsere.

"Tegyünk Kézdiszékért" mozgalom a közöny megtöréséért

Olyan vidéken élünk ahol minden adott, hogy boldogan harmonikusan éljünk. A természeti források és az emberi tehetség is adott, hogy minden egyes település vidékünk egy-egy gyöngyszeme lehessen. Természeti szépségeink, épített örökségeink csábíthatják ide a turistákat. Bőséges természeti és szellemi forrás áll rendelkezésünkre, hogy boldogan élhessünk itt, és vonzóvá tegyük térségünket. 

1990. Március 15. és 2018. március 15. (Fotógaléria)


1990. március 15. (Fotó: Égető Albert)

Kézdivásárhelyen az idén az „újszerű demokráciában” huszonkilencedik alkalommal ünnepelt együtt Kézdiszék magyarsága. A tegnapi megemlékezés díszmeghívottja a céhes város szülöttje, Vargha Mihály szobrász, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója volt.

Alkategóriák

Alkategóriák

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog