Határok nélkül 2018. május 15.

Határok nélkül

2018. május 15. – Kossuth Rádió

 

Elkezdődött a Kőrösi Csoma Sándor program keretében a déli féltekére utazó ösztöndíjasok oktatási programja

Elkezdődött a Kőrösi Csoma Sándor program keretében a déli féltekére utazó ösztöndíjasok oktatási programja. Ausztrália, Új-Zéland, és Dél-Amerika országaiban élő magyarok első sorban a magyar nyelv oktatásában, valamint népzene és néptánc tanításában kérnek segítséget. Újdonság, hogy az idei évtől egyházi szervezetek is kérhetnek és kaphatnak ösztöndíjast a történelmi egyházakkal egyeztetve. Nem papokat vagy lelkészeket, de olyan fiatalokat, akik egyházi végzettséggel rendelkeznek.

 

36 600 adag oltóanyagot adományozott a magyar kormány Kárpátaljának

36 600 adag oltóanyagot adományozott a magyar kormány Kárpátaljának. A vakcinákat ma adta át Grezsa István Kárpátalja fejlesztéséért felelős kormánybiztos a magyar-ukrán határ melletti Tiszasalamonban. A gyógyszerszállítmányt a Vöröskereszt vette át és juttatják el az egészségügyi intézményekbe.

 

Több elemből álló magyar médiacsalád kezdte meg működését a Felvidéken ma7 néven

Április végén hírt adtunk arról, hogy több elemből álló magyar médiacsalád kezdte meg működését a Felvidéken ma7 néven. A ma7.sk honlapot a Magyar7 közéleti hetilap követi. Néhány rövid életű próbálkozást leszámítva a rendszerváltozás óta nem indult új közéleti hetilap a Felvidéken. A bátor vállalkozás főszerkesztőjével, Molnár Judittal tekintette át az új sajtóterméket a Határok nélkül riportere.

 

A Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület imahetet tart az orvosi egyetem épületével szemben

A Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület imahetet tart az orvosi egyetem épületével szemben, egy óriásplakát mellett. A péntek estig tartó demonstráción minden egész órában egy-egy ima hangzik el, magyar és román nyelven. Elsőként Ádám Valeriánt, a demonstráció főszervezőjét halljuk.

 

Nemcsak a Határtalanul program támogatásával utazhatnak a hetedikes és tizenegyedikes diákok a határon túlra

Nemcsak a Határtalanul program támogatásával utazhatnak a hetedikes és tizenegyedikes diákok a határon túlra, ismerkedhetnek Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék magyarok lakta településeivel, az ott élő magyar diákokkal, és az épített örökségekkel. A Magyar Tehetségsegítő Tanács is támogat ilyen jellegű utakat. Tarnóczi László összeállításában a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tehetséggondozó programjának diákjai és felkészítő tanárai mesélnek útjukról.

 

Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság égisze alatt 200 fő állású és amatőr kutató dolgozik egy-egy szűkebb délvidéki magyar környezet múltjának a feltárásán

Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság égisze alatt 200 fő állású és amatőr kutató dolgozik egy-egy szűkebb délvidéki magyar környezet múltjának a feltárásán. Tomik Nimród elnökkel, a történészeket, néprajzkutatókat, muzeológusokat, újságírókat tömörítő szervezet temerini közgyűlését követően beszélgetett Ternovácz István.

 

Családi nap a temesvári Szórvány Alapítvány szervezésében

A temesvári Szórvány Alapítvány tavaly óta több-kevesebb rendszerességgel családi napra várja a kisgyermekes magyar családokat a Kós Károly Közösségi Központ kertjébe. A legutóbbi, szombati rendezvényen készült a Határok nélkül riporterének összeállítása.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog