Veszélybe kerülhet a jogos tulajdonosoknak visszaítélt területek helyzete

Felülvizsgálhatják a jogosan visszaszolgáltatott telkek helyzetét, lezárt ügyeket nyithatnak újra, amennyiben a Florin Roman liberális képviselő által benyújtott törvényjavaslatot elfogadja a parlament. Az RMDSZ szerint magyarellenes kezdeményezésről van szó, a Szövetség törvényhozói az elutasítását kérik - rja a Transindex.ro portál.

 

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy harminc évvel a kommunista diktatúra bukása után van még olyan visszaszolgáltatási kérés, amelyben nem hoztak döntést, most pedig a megoldott eseteket is megkérdőjeleznék” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.
Florin Roman tervezete egyértelműen a magyar közösség ellen irányul – tette hozzá Császár Károly RMDSZ-es szenátor, a felsőház jogi bizottságának tagja – hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy többnyire a magyar embereknek visszaszolgáltatott területek tulajdonjogát kérdőjelezik meg, támadják meg a bíróságokon, Maros vagy Hargita megyében például.
A szakpolitikus szerint a hatályos törvénykezés csak a kommunizmus ideje alatt elkobzott, majd visszaszolgáltatott javakról rendelkezik, míg Florin Roman tervezete kiterjesztené ezt az időszakot a diktatúra ellőttre. 1945 márciusa és 1989 decembere közötti időszakra vonatkoznak az érvényben lévő törvények, a tervezet 1940. szeptember 6-ig nyúlna vissza, ez egyértelműen Észak-Erdélyre vonatkozik – összegezte Császár Károly, majd hozzátette: a magyarellenes politikus azt sugallja, hogy 1945 előtt jogtalanul juthattak hozzá vagyonukhoz a tulajdonosok, így a visszaszolgáltatásra vonatkozó döntést esetenként törölni kellene.
A tervezet elutasítását kértük a felsőház szakbizottságában, a javaslat azonban hallgatólagosan átkerült a képviselőház asztalára. A kormánypárt nem hajlandó szavazat alá bocsátani a tervezeteket, mert nincs parlamenti többsége. Az RMDSZ törvényhozói az alsóházban is fenntartják módosításaikat, és a törvény elutasításának szükségességét.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog