Fokozódik a magyarellenesség Romániában


Nem a románok diszkriminálására Románia szívében

A sovinizmus és a magyarok elleni támadása előzmények nélküli méreteket öltött! Végérvényesen el szeretnék lopni épített örökségünket, kultúránkat történelmünket, magyarokat elüldözni, vagy beolvasztani. Azon településeken ahol túlnyomóan román többség él meg se említik az épített örökség kapcsán, hogy ott magyarok is éltek. Az ismertetőből nem derül ki, hogy ki építette, mintha a földből csak úgy kinőtt volna. A történelmet szájízük szerint átírják. Az első világháború kapcsán a központi hatalmak elárulását, a betörést Erdélybe az ismertetőkbe érintőlegesen se tárgyalják, aki nem jártas a témában az ismertetőből azt értheti, hogy a németek és az osztrák-magyar csapatok támadták meg Romániát. A magyarok hősi halottjai sírhelyét meggyalázzák, lásd úzvölgyi eset. A magyar nyelv használatát folyamatosan korlátozzák.

Nem beszélve, hogy most már magyarellenes tüntetéseket szerveznek, uszítják a román sovén beállítottságú embereket. Ha a provokációt a jelenlegi hatalom nem fogja vissza, a románok a feudális kór borzalmait megismételhetik, amikor a magyarságukért öltek embereket Erdélyben a románok. Az Úzvölgyében kialakult helyzet is elfajulhatott volna, ha a magyarok nem viselkednek civilizáltan a huligánokkal szemben. (Itt olvasható) Akkor még nem beszéltünk az uszító folyamatosan megjelenő falfirkákról, vagy a médiában manipuláló tv adásokról, írott cikkekről.

Vasárnap  magyar nyelvi jogok ellen tüntettek székelyföldi román szervezetek Bukarestben

 

A magyar nyelvi jogok vélelmezett bővítése ellen rendezett tüntetést vasárnap Bukarestben a kormány épülete előtt két - főleg Székelyföldön tevékenykedő - román civil szervezet.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Nemzet Útja nevű egyesület felhívására több mint száz tüntető érkezett román zászlókat lengetve a tér egy román nemzeti színű óriáslobogóval elkerített sarkába. Többségüket a Fratia Ortodoxa (Ortodox testvériség) feliratú kisbuszok hozták Bukarestbe.
A tüntetők a bukaresti kormány "árulása" ellen tiltakoztak, mivel szerintük a Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfő vezette kabinet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) "zsarolásának" engedve olyan nyelvi jogokat épített be a frissen elfogadott közigazgatási kódexbe, amelyek a második hivatalos nyelvvé teszik Romániában a magyart. Az RMDSZ éppen ellenkezőleg, visszalépésnek tartja az új kódexet az anyanyelv használatának szempontjából.

A közösségi portálokon Stop RMDSZ jelmondattal összehívott tüntetésen a résztvevők közül sokan román népviseletben voltak és többen Nemet mondunk az etnikai autonómiára, Elég a románok diszkriminálásából Románia szívében, Romániában a hivatalos nyelv a román feliratú táblákat emeltek a magasba.

A demonstráció szónokai szerint ideje véget vetni annak, hogy a románok "továbbra is rabszolgák legyenek őseik földjén". Nehezményezték, hogy a székelyföldi önkormányzati testületek üléseit magyarul tartják és a román képviselők csak a szinkrontolmácsolásból értesülnek az elhangzottakról.
A tüntetők szerint az új kódex - azáltal, hogy a nyelvi jogok érvényesítését a központi közigazgatás helyi szerveitől is megköveteli - valójában a helyiről központi szintre emeli a kisebbségi anyanyelv használati jogokat, ami értelmezésük szerint országszerte második hivatalos nyelvvé teszi a magyart.


A román nyelv egyetlen hivatalos nyelv Román államban! (kérdés csak annyi ki akarja elvitatni)


A demonstráció hangadói szerint a kódex eltörölte a nyelvhasználati küszöböt, így az RMDSZ már olyan településeken is követelheti a nyelvi jogok érvényesítését, ahol a magyarság aránya nem éri el a 20 százalékot.
A román kormány szerdán sürgősségi rendelettel módosította a közigazgatási törvénykönyv egyes anyanyelvhasználati rendelkezéseit. Az RMDSZ pénteki közleménye szerint csorbítja a kisebbségi jogokat és visszalépést jelent az eddig hatályos rendelkezésekhez képest a most hatályba léptetett új közigazgatási kódex, amely pénteken jelent meg a hivatalos közlönyben.Az RMDSZ a visszalépések között említette a megszerzett jogok védelmének eltörlését, azt, hogy a helyi tanács dokumentumait ezután kizárólag románul hozzák nyilvánosságra, és azt is, hogy a kisebbségek által lakott településeken is kötelezik a közintézményeket, hogy az állam nyelvén is kommunikáljanak.

MTI/ Szék-helyek

fotók: adevarul.ro 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog